Druga najveći gigant J. Koreje dolazi u Srbiju: Brnabić dogovara nove investicije

08.09.2023

13:14

0

Srbija je spremna za napredne i kapitalno intenzivne investicije, kaže srpska premijerka Ana Brnabić na potpisivanju memoranduma u Južnoj Koreji

Druga najveći gigant J. Koreje dolazi u Srbiju: Brnabić dogovara nove investicije
Potpisivanje srpsko-korejskog sporazuma - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

Srpska ekonomija je spremna da dovede tehnološki napredne, kapitalno intenzivne investicije i „SK Grupa“ je takva a naša šansa je i što ovaj konglomerat nema biotehnološki centar u Evropi, rekla je premijerka Ana Brnabić danas u Seulu, posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa predstavnicima ove južnokorejske poslovne grupe.

- Ta kompanija je investirala u intenzivan rad. Mnogo radnih mesta, uz prilično skromnu investiciju, 100 miliona evra, ali zapošljavaju 9.000 ljudi. Naša namera sada je da dovedemo tehnološki napredne, kapitalno intenzivne investicije - rekla je Brnabić.

Prema rečima premijerke, Srbija ima jako dobre reference i spremna je za kapitalno intenzivne investicije. Ona podseća da su u poslednjih pet, šest godina dolazile kompanije poput američkih „NCR-a“ i „Majkrosofta“, da Srbija ima i istaživačko razvojni centar i da se tu, zahvaljujući talentovanim i kreativnim ljudima, razvijaju novi proizvodi i tehnologije.

- Jako dobra vest je potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa drugim najvećim korejskim konglomeratom. Prvi je “Samsung”, drugi “SK grupa“. Tiče se moguće investicije njihovog dela koji se bavi biotehnologijama u Srbiji - precizirila je Brnabić.

Napominjući da ne želi da podiže očekivanja, premijerka je izrazila nadu da ćemo "do kraja ove godine doći do finalnog ugovora".

- Imaćemo prvu ogromnu kapitalno intenzivnu investiciju u Srbiji. U drugoj polovini septembra predstavnici kompanije šalju delegaciju u Srbiju na dalje pregovore. Ja se nadam da ćemo kao rezultat posete imati ne jednu, već prvu veliku investiciju, a za njom i naredne – rekla je ona.

Veliki pomak u trgovini

Od kada je KOTRA, Korejska agencija za promociju trgovinskih investicija 2015. godine otvorila kancelariju u Beogradu, trgovinska saradnja dve zemlje je znatno uznapredovala, ističe premijerka Brnabić.

- Kada pogledate za 10 godina mi smo skoro 50 puta uvećali obim robne razmene. Izvoz u Koreju je skočio više od 100 puta. Sa 2.1 miliona na 214 miliona dolara izvoza i robne razmene koja iznosi  585 miliona u 2022. godini. Ako pogledamo potencijale, to je i dalje izuzetno nisko. Naša ambicija je da u naredne dve, tri godine idemo na milijardu, a potom mnogo više – istakla je predsednica Vlade Srbije.

Premijerka Srbije je podsetila da je korejska razmena sa dve najveće ekonomije sveta Kinom i SAD ogromna, a da je Seul, i pored ekonomske snage Vašingtona i Pekinga, u suficitu.

- Od svega što proizvedu oni 95 posto izvezu. To su tehnološki najnapredniji proizvodi. Da dovedete takve investicije morate da radite, vremenski i predano. Mi smo nažalost izgubili mnogo vremena u prvoj deceniji dvehiljaditih godina, zbog čega smo mnoge investicije ispustili. Ako pogledate, Koreja je najveći investitor u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Vreme je sada za nas - zaključila je Brnabić.

“SK Grupa” nema centar u Evropi koji se tiče biotehnologija, a tu premijerka Brnabić vidi šansu Srbije.

- Potpisali smo memorandum o razumevanju, nadam se da tu nećemo propustiti priliku i da smo na vreme nastupili i da ćemo biti njihov evropski centar. Kada vam dođe drugi najveći konglomerat, onda je lako dovesti sve ostale. To je naš neposredni cilj - izjavila je premijerka.

Kako kaže, politika Srbije podrazumeva da se resursi ne izvoze, već je cilj dovesti partnere, a izvoziti gotov proizvod.

- Postoji mnogo političkih i ekonomskih paralela između (Južne) Koreje i Srbije, zbog čega će se srpska strana truditi da još mnogo nauči, a znanje se najbolje stiče kada su partneri prisutni u vašoj zemlji - zaključila je premijerka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike