Otvoren srpski paviljon u Sjamenu: Sa četiri projekta pred svet

08.09.2023

09:33

0

U svom paviljonu na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2023, Srbija se predstavlja sa četiri projekta kao investicionim prilikama

Otvoren srpski paviljon u Sjamenu: Sa četiri projekta pred svet
Maja Gojković na otvaranju CIFIT 2023 - Copyright Foto: Tanjug/Zoran Petrovic

Četiri projekata sa kojima je Srbija otvorila svoj paviljon na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2023 u Sjamenu u Kini su Mapa investitora, BIO4 Kampus u Beogradu, Inovacioni distrikt u Kragujevcu i Ekspo 2027.

- To su naše najbolje prilike za investicije. Ovaj paviljon je prozor kroz koji se može videti budućnost Srbije, kao zemlje koja je već danas potpuno posvećena saradnji, razvoju i održivom napretku - izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministar kulture Maja Gojković na otvaranju paviljona.

Gojkovićeva je navela da ovi projekti ujedinjuju strateški razvoj i ulaganja u infrastrukturu, visoke tehnologije i ono što je najvažnije, u kreativnost, originalnost i edukaciju, u ljude.
- Oni su istovremeno najjači pokretač svih procesa i razlog zašto posvećeno radimo na ovim izuzetnim projektima, kako bi obezbedili dobrobit za sve - kazala je potpredsednica Vlade Srbije.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da Srbija na CIFIT 2023. koji se održava od 8. do 11. septembra, predstavlja velike investicione projekte sa kojima pokazujemo svetu koliko naša zemlja brzo napreduje.

On je kazao da će inovacioni distrikt u Kragujevcu, koji će se prostirati na prostoru od pet hektara i imati čak 56.000 metara kvadratnih, predstavljati novi centar inovacija, digitalizacije i okupljanja mladih.

Taj distrikt, kako je naveo, biće centar gde će se razvijati projekti pametnih gradova za Srbiju i gde će građani moći slobodno da dođu i učestvuju u razvoju novih tehnologija.

On je pozvao strane partnere da se aktivno uključe u sve inovacione projekte koji se planiraju u Srbiji.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala je da su projekti iz Srbije koji će se predstavljati na sajmu velika prilika za investicije, diplomatiju i razvoj ne samo Srbije, nego i čitavog regiona.

- Srbija ovim projektima potvrđuje da je zaista lider celog regiona - kazala je Begović.

Ona je dodala da ovi projekti otvaraju  sada put i za investicije iz privatnog sektora direktno u nauku.

- Ovi projekti, osim što su šansa za turizam i ugostiteljstvo, i hotelijerstvo, oni utiču i na nauku i tehnologiju, jer privlače i privatne investicije u te oblasti - kazala je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike