Nacionalni stadion mora biti gotov do kraja 2025.

18.08.2023

11:37

0

Ministar građevine najavio rokove za faze izgradnje stadiona u Surčinu

Nacionalni stadion mora biti gotov do kraja 2025.
Goran Vesić - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da je rok za izgradnju pruge od Zemun Polja do budućeg „Nacionalnog stadiona“ u Surčinu 18 meseci od završetka tehničke dokumentacije i dodao da će ta pruga biti duga 18 kilometara i da će njom saobraćati najmoderniji vozovi.

- Očekujemo da do sredine sledeće godine završimo tehničku dokumentaciju, a projektna će biti završena do kraja ove godine. To znači da ćemo brzo imati izvođača, a rok za završetak radova je 18 meseci od uvođenja izvođača u posao - rekao je Vesić za „TV Prva“.

Naveo je da će to biti u potpunosti nova pruga ukupne dužine 18 kilometara.

- Deo od Zemun polja do Singidunuma (kompleks naselja u Dobanovcima) će biti 7,1 kilometar, od Singidunuma do aerodroma "Nikola Tesla” 3,7 kilometara, od aerodroma do Surčina 3,1 kilometar i od Surčina do Nacionalnog stadiona 3,8 kilometara - rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da će pored Nacionalnog stadiona biti izgrađen i EXPO, a da će železnička stanica biti udaljena oko 400 metara od samog stadiona tako da će pokrivati stadion i EXPO.

Takođe, podsetio je i da je izgrađena brza saobraćajnica Novi Beograd-Surčin koja će omogućiti vezu do EXPO-a i Nacionalnog stadiona koji će se graditi u blizini.

- Već imamo vezu za automobile, a sada treba da izgradimo železničku vezu - rekao je Vesić.

Naveo je da je projektovana brzina vozova koji će saobraćati novom prugom 120 kilometara na sat i dodao da će vozovi ići na 30 minuta, a u određenim terminima i na 15 minuta.

- Sada ćemo povezati i aerodrom sa železničkom vezom pošto već imamo brzu prugu do Novog Sada, a završavamo i do Subotice što znači da sutra neko ko živi u Subotici može vozom da dođe do aerodroma brzom vezom do Zemun polja odakle će moći da se prebaci na voz koji ide do aerodroma - naveo je Vesić.

Kako je pojasnio ta pruga od Surčina će biti produžena do Obrenovca.

- Tako da će ko god želi, kako je predsednik Vučić najavio, moći da od Pokopa dođe vozom do Surčin, aerodroma, nacionalnog stadiona ili do Obrenovca - rekao je Vesić.

Vesić je govoreći o Prokopu podsetio na najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će ta železnička stanica biti završena do 20. oktobra i dodao da već sada može da se vidi kako "divno izgleda".

- Bilo je i vreme da se završi pošto je počela da se gradi 1971. godine i evo više od pet decenija gradimo jednu železničku stanicu, ali biće završena uskoro jer predsednik Vučić ostvaruje sve one planove koji su u Srbiji postojali decenijama, ali se nisu realizovali jer nije bilo novca ni političke volje, a ni znanja - rekao je Vesić.

Naveo je da je za izgradnju kompleksa za potrebe međunarodne izložbe EXPO 2027 potrebno uraditi mnogo toga, osim saobraćajne infrastrukture, ali da je siguran da će Srbija spremno dočekati tu izložbu koja je velika šansa za nas.

- To je velika šansa da se Srbija promoviše u svetu i da naša zemlja te godine bude poslovni centar sveta - zaključio je Vesić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike