Mali: Svaka investicija iz Japana je uvek dobrodošla jer sa njom stižu i najnovije tehnologije

16.08.2023

14:57

0

Autor: 24sedam

Jedan od najvažnijih projekata na kojima bi Srbija i Japan mogli da sarađuju jeste izgradnja reverzibilne hidro-elektrane "Bistrica“, naveo je ministar

Mali: Svaka investicija iz Japana je uvek dobrodošla jer sa njom stižu i najnovije tehnologije
Akira Imamura i Siniša Mali - Copyright 24sedam/Promo/Ministarstvo finansija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novopostavljenim ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje i mogućnostima dalje saradnje.

- Nadam se intenziviranju saradnje sa Japanom koji je naša prijateljska zemlja. Srbija je finansijski stabilna, puno ulažemo u infrastrukturu, auto-puteve, energetiku koja je na listi prioriteta i to je ujedno sektor u kome nam je Japan partner - rekao je Mali.

24sedam/Promo/Ministarstvo finansija
 

On je poručio da je svaka investicija iz Japana dragocena i dobrodošla jer sa njom u našu zemlju dolazi i najnovija tehnologija iz ove zemlje i uvek smo raspoloženi za širenje saradnje. Mali i Imamura su kao jedan od najvažnijih projekata na kojima bi Srbija i Japan mogli da sarađuju istakli planiranu izgradnju reverzibilne hidro-elektrane "Bistrica“, strateškog projekta u sektoru energetike.

Imamura se zahvalio na dobrodošlici rečima da je uzbuđen zbog činjenice koliko se Srbija razvila od 2004. godine kada je poslednji put posetio.

- Delim sa vama optimizam kada govorite o budućem kursu razvoja Srbije. Japan putem Inicijative za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana podržava proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, želimo da budemo podrška vašem stabilnom razvoju i promociji regionalne saradnje - rekao je Imamura. 

24sedam/Promo/Ministarstvo finansija
 

On je istakao da je Japan zemlja koja je energetski efikasna te da će rado sa Srbijom podeliti svoje iskustvo i tehnologije kako su do toga došli. Imamura je dodao da je Japan zainteresovan da kao partner bude deo infrastrukturnih projekata u Srbiji koji su u planu. Japanske firme zapošljavaju 3.000 ljudi u Srbiji.

Imamura je do sada bio ambasador u Gruziji, a radio je i u japanskim ambasadama u Moskvi, Londonu, Kanberi i Otavi. Prošle godine Srbija i Japan obeležile su 140 godina prijateljskih odnosa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike