Slovenci kupili srpsku prodavnicu kompjutera

26.08.2023

13:21

0

Autor: 24sedam

Najveći slovenački prodavac potrošačke elektronike potpisao je ugovor o kupovini srpske onlajn maloprodaje BC Group.

Slovenci kupili srpsku prodavnicu kompjutera
online kupovina profimedia-0358163044 - Copyright Profimedia

Srpsko tržište računarske opreme i elektronike, obično spominjano zbog manjka konkurencije kao  monopolističko (čime se bavila i nadležna Komisija za zaštitu konkurencije), dobija novog igrača i to iz inostranstva.

Slovenački „BigBang“ kupio je sto odsto srpske onlajn trgovine kompjuterima i potrošačkom elektronikom „BC Group“.

Posao, koji bi trebalo da se okonča do kraja godine, još treba da odobre nadležne agencije za zaštitu tržišne konkurencije iz obe zemlje, saopšteno je iz kompanije a prenosi SeeBiz.

- Akvizicija „BC Grupe“ značajno će nam pomoći da ostvarimo ove ambicije, sa kojima će „Big Bang Grupa“ steći važna znanja iz oblasti onlajn prodaje, a moći ćemo da iskoristimo sinergiju u nabavci, logistici i digitalizaciji poslovanja - rekao je direktor „Big Banga“ Uroš Mesojedec.

„BC Grupa“ je prošle godine ostvarila 35 miliona evra prihoda, a u narednih pet godina žele da ga povećaju na više od 90 miliona evra, za šta im je bio potreban odgovarajući poslovni partner, objasnio je direktor i sadašnji većinski vlasnik „BC Grupe“, Oleg Kulidžan.

Kulidžan sada očekuje da će akvizicija povećati asortiman proizvoda i poboljšati logistiku i korisničko iskustvo. Ovom akvizicijom „Big Bang“ grupa nastavlja svoju ekspanziju u regionu nakon što je prošle godine preuzela hrvatsku kompaniju „Sankta Domenika“.

Nakon preuzimanja, cela grupacija imaće skoro 700 zaposlenih, a prema planovima, na tržištu od ukupno 16 miliona stanovnika, 2028. godine ostvariće više od pola milijarde evra prihoda.

Grupa je prošle godine ostvarila rekordnih 270 miliona evra prihoda. U Sloveniji trenutno postoji oko 17 prodavnica sa površinom od skoro 32.000 kvadratnih metara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike