Proširena istraga nameštanja cena: Elektroniku plaćamo skuplje zbog kartela?

19.02.2021

11:46

0

Komisija za zaštitu konkurencije proširila je istragu i pokrenula postupke protiv još pet trgovca potrošačkom elektronikom

Proširena istraga nameštanja cena: Elektroniku plaćamo skuplje zbog kartela?
Copyright Profimedia

Postupci ispitivanja povrede konkurencije pokrenuti su ranije protiv firmi „Comtrade Distribution“, „Roaming Electronics“ i „Tehnomanija“ a sada su prošireni i postupcima protiv „Gigatron eksport-importa“, „Tehnomedija centar“, „Emmezeta Srbija“, „XLS“ i „Tehnomanije“, saopšteno je danas iz Komisije za zaštitu konkurencije (KZK).

Postupci se vodi radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz Zakona o zaštiti konkurencije kojima se ograničava konkurencija na tržištima maloprodaje potrošačke elektronike u Srbiji.

“Pokajnici” će bolje proći

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) objavila je video-klip kojim se promoviše “pokajnički program” za učesnike u nezakonitim monopolskim radnjama na domaćem tržištu. Video u kome je objašnjeno da “pokajnički program” omogućava potpuni ili delimični imunitet od kažnjavanja u zamenu za saradnju sa Komisijom na otkrivanju i dokazivanju posebno tržišnih kartela je objavljen na Youtube kanalu i internet stranici KZK-a.

Komisija je tokom prošle godine analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom i preko uvida u javne podatke o cenama, utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

Do proširenja ispitivanja na nove firme dolazi na osnovu informacija i podataka kojima Komisija trenutno raspolaže.

– “Osnovano je pretpostavljeno da navedeni tržišni učesnici kao maloprodavci potrošačke elektronike nisu samostalno formirali maloprodajne cene proizvoda, već u saradnji sa uvoznicima i distributerima „Comtrade Distribution“, „Roaming Electronics“ i „Tehnomanija” –  saopštila je Komisija.

Pročitajte još:

Određivanje cene u daljoj prodaji kao posebna vrsta povrede konkurencije, navodi Komisija, može biti učinjena kako samo od strane dobavljača, tako i od strane dobavljača i maloprodavca, a tada je maloprodavac zajedno s dobavljačem odgovoran.

Komisija za zaštitu konkurencije pozvala je sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja da im ih dostave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike