Kompjuterska groznica je prošla, desetine hiljada radnika ostaje bez posla

07.02.2023

09:47

0

Autor: 24sedam

Nakon što su smanjenje radne snage najavili u mnogim kompjuterskim firmama, otkaze za 6.650 ljudi spremio i „Del"

Kompjuterska groznica je prošla, desetine hiljada radnika ostaje bez posla
Ilustracija - Copyright Pixabay

Jedan od vodećih svetskih proizvođača ličnih računara, američki “Del“, „rešiće“ se viška od 6.650 radnika kako bi firma održala nivo profita nakon naglog smanjenja potražnje za kompjuterima.

Ovaj broj je ukupno pet odsto zaposlenih u „Delu“, čija trećina radne snage je u SAD, a ostatak raspoređen po svetu.

Prethodno su otkaze najavili u drugim velikim komjuterskim firmama: IBM-u, „Cisku“ i HP-u. Ovoliko smanjenje broja zaposlenih u sektoru posledica je izlaska sveta iz pandemije, u kojoj su ograničenje kretanja i tehnološke potrebe rada od kuće napravili nagli skok u tražnji kompjuterske opreme i usluga.

Screenshot: GoogleFinance
 

Sada je ta potražnja naglo pala i analitičarska kuća IDC daje preliminarne podatke o poslednjem kvartalu 2022 u kojem je samo „Del“ imao pad prodaje od 37 odsto, u poređenju sa istim kvartalom u 2021. A ta firma generiše 55 odsto svojih prihoda od prodaje računara.

Jedan od glavnih operativnih direktora „Dela“ Džef Klark rekao je zaposlenima, prenosi „Blumberg“, da preduzete mere smanjenja troškova, zaustavljanje zapošljavanja i ograničenje putovanja, nisu dovoljne.

Procena „Blumberga“ je da će „Del“ otkazima uštedeti 700 miliona do jedne milijarde dolara ove godine i tako sačuvati profitnu marginu.

„Del“ se ovime pridružio konkurenciji, koja je s otkazima krenula ranije. HP je u novembru najavio smanjenja za 6.000 ljudi, „Cisko“ i IBM za po 4.000…

Ukupan tehnološki sektor je zasad najavio smanjenje od 97.171 pozicije u 2022, što je fantastičnih 649 odsto u odnosnu na prethodnu godinu, računica je konsultantske firme „Čelendžer, Grej i Kristmas“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike