Crni dani za prodaju računara: Najveći pad u istoriji, a oporavak se ne nazire

12.10.2022

07:18

0

Autor: 24sedam

Ekonomski problemi će verovatno uticati na IT potrošnju i za poslovnu i za ličnu upotrebu i u sledećoj godini, prognoziraju stručnjaci

Crni dani za prodaju računara: Najveći pad u istoriji, a oporavak se ne nazire
profimedia-0487257525 - Copyright Profimedia

Globalno tržište računara beleži najveći pad u istoriji. Zalihe se gomilaju, tražnja je pala već četvrti kvartal zaredom, a ne izgleda da će uskoro biti bolje, piše „Blumberg“.

Svetske isporuke stonih i prenosnih računara pale su za 19,5 odsto u trećem kvartalu 2022. u poređenju sa istim periodom prethodne godine, objavila je analitička kuća „Gartner”.
To je najveći pad koji je zabeležen u više od dve decenije koliko prate tržište, a brojke su slične onima koje je objavio „Kanalis”.

Prodavci računara i glavni dobavljači već su upozorili na usporavanje tržišta ove godine, jer je popuštanje pandemije dovelo do manje potrebe za radom na daljinu i onlajn učenjem, što je bio glavni motor prodaje prethodne dve godine.

Prodaja se tako vratila na pretpandemijski nivo iako bi porast zapošljavanja trebalo da „povuče“ novu prodaju. Međutim, ekonomski problemi izazvani krizom u svetu uticali su i na IT potrošnju a manja prodaja i za poslovnu i za ličnu upotrebu očekuje se i u sledećoj godini, navodi „Kanalis”.

Analitičari smatraju da je pogoršanje potražnje u svim segmentima zabrinjavajući znak ne samo za prodavce već i za zainteresovane strane u lancu proizvodnje i snabdevanja. Tu je u problem novih ograničenja za trgovinu čipovima i elektronikom sa Kinom od strane američke administracije. Ograničavanje tehnologija koje američke kompanije mogu da prodaju Kini mogu dovesti do uzvratnih mera Pekinga.

Prognoze su da će se tržište, u najboljem slučaju, oporaviti tek u drugoj polovini 2023. godine.

Trenutno, „Lenovo” je ostalo vodeći svetski proizvođač računara, iako ima za oko 15 odsto manji obim isporuke, a među prvih pet dobavljača, HP je zabeležio najveći pad u trećem kvartalu od 28 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike