Veštačka inteligencija kao štamparija novca

24.08.2023

11:16

0

„Nvidija“ imala rekordan prihod u drugom kvartalu

Veštačka inteligencija kao štamparija novca
Nvidija čip vodećći u AI - Copyright Pixabay/Jacek Abramowicz

Kalifornijska kompanija za proizvodnju čipova „Nvidia“ je i u drugom fiskalnom kvartalu, od maja do jula, zabeležila rast prihoda koji je probudio optimizam na američkim i evropskim berzama.

Izuzetan rast kompanije je posledica razvoja generativne veštačke inteligencije, pošto su njeni čipovi A100 i H100 trenutno jedina rešenja za funkcionisanje aplikacija kao što su čet botovi tipa „Čet GPT“.

Kako se navodi na sajtu te kompanije, u drugom kvartalu zabeležila je prihod od 13,51 milijardi dolara, što je za 101 odsto više u odnosu na isti kvartal lane i za 88 odsto više nego u prvom fiskalnom kvartalu.

Profit po akciji (EPS) u drugom kvartalu iznosi 2,7 dolara, što je za 429 odsto više nego u istom kvartalu prošle godine, i za 148 odsto više nego u prethodnom kvartalu.

„Nvidia“ je prevazišla očekivanja stručnjaka koji su očekivali prihod od 11,22 milijardi dolara i EPS od 2,09 dolara, prenosi „CNBC“.

„Nvidia“ u tekućem. trećem kvartalu očekuje prihod od 16 milijardi dolara, prognozirajući da će njeni prihodi međugodišnje porasti za 170 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike