Startapi beže od loše politike: Potencijalne milijarde napuštaju Izrael

14.08.2023

13:18

0

Gotovo tri od četiri startapa u Izraelu planira da napusti tu zemlju, potresenu političkom krizom u kojoj parlament pokušava da uzurpira ovlašćenja sudova

Startapi beže od loše politike: Potencijalne milijarde napuštaju Izrael
Protesti u Izraelu - Copyright Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

Nedavna anketa izraelske neprofitne organizacije „Startap nejšen central“ (SNC) pokazala je da skoro 70 odsto od više od 500 anketiranih startapova preduzima korake da premesti novac, zaposlene, pa čak i svoje sedište van Izraela.

Glavni razlog je politički spor oko reforme pravosuđa u Izraelu i neizvesnost i rizici koji su vezani za ovu situaciju, prenosi „CNN“.

Osnivač i šef finansijsko-tehnološke kompanije „Tipalti“, Čen Amit, očekuje da će se oko 15 odsto njegovih radnika u roku od 18 meseci preseliti u inostranstvo.

Potpredsednik za strategiju „SNC“, Ari Starsberg, smatra da su ulaganja u 7.000 izrealskih startapova u značajnom padu.

- Investicije u startapove su na godišnjem nivou pale za 70 odsto a samo u poslednjem za 30 odsto. To je zabrinjavajuće, jer u SAD se situacija preokreće", naveo je Strasberg.

Privatna ulaganja izraelske startapove, uglavnom iz kompanija sa preduzetničkim kapitalom(venture capital), su u prvih šest meseci 2023. iznosila 3,9 milijardi dolara, što je najniže od 2018. godine, tvrdi „SNC“.

Izraelski šekel je ove godine pao za više od pet odsto u odnosu na američki dolar, a investiciona banka „Morgan Stenli“, agencija za kreditni rejting „Mudis“, pa čak i zvanici iz izraelskog ministarstva finansija smatraju da bi reforma pravosuđa mogla da nanese ozbiljnu štetu ekonomiji ove zemlje.

Izraelski tehnološki sektor, kako multionacionalne kompanije, tako i domaći startapovi, ima oko 50 odsto udela u celokupnom izvozu ove zemlje.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike