„Čisto tehnička odluka“: OPEK brani poskupljenje nafte

17.10.2022

07:33

0

Odluke OPEK+ zasnovane na ponudi i potražnji a smanjenje proizvodnje je čisto tehnička odluka, kažu iz zemalja najvećih izvoznica nafte

„Čisto tehnička odluka“: OPEK brani poskupljenje nafte
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Ministarstvo energetike Omana saopštilo je da su odluke OPEK+ zasnovane na čisto ekonomskim razmatranjima realnosti ponude i potražnje na tržištu.

Odluka OPEC+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, u skladu je sa prethodnim odlukama grupe u smislu da se zasniva na tržišnim podacima i njegovim varijablama, navelo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Ministarstvo je dodalo da je odluka neophodna da bi se ponovo uspostavilo poverenje u tržište i da bi se ono stabilizovalo.

Da nema ničeg spornog smatra i ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, Suhail al-Mazruei, koji je izjavio je da je najnovija odluka OPEK+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno čista tehnička odluka.

On je na Tviteru napisao da je odluka jednoglasno odobrena bez ikakvih političkih namera, kako su neki opisali, preneo je Rojters.

Trinaestočlana Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, među kojima je i Rusija, smanjili su proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Sa 88 dolara s početka meseca brent je u oktobru skočio na berzi na gotovo 98 dolara za barel, da bi se sada ipak spustio na nešto iznad 92 dolara.

Screenshot: Bloomberg
 

Sirova nafta je u padu od početka juna, skliznula je sa 123,58 dolara 8. juna na 84 dolara 26. septembra, pa je OPEK morao da reaguje kako bi zaštitio svoje cene.

Predviđanja su da bi do kraja godine nafta trebalo da košta između 90 i 100 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike