Preokret sa građevinskim dozvolama: U maju papiri za 2.334 stana

14.07.2023

13:02

0

Autor: 24sedam

Nakon nekoliko meseci pada, broj izdatih građevinskih dozvola je u maju porastao u odnosu na isti mesec 2022.

Preokret sa građevinskim dozvolama: U maju papiri za 2.334 stana
Ilustracija - Copyright Pixabay

U maju mesecu ove godine izdate su 2.404 građevinske dozvole, što predstavlja povećanje od 2,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Ovim međugodišnjim rastom prekinut je devetomesečni trend opadanja broja traženih i izdatih dozvola.
Od ukupnog broja dozvola izdatih u maju, 79,8 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 20,2 odsto na ostale građevine. Od dozvola izdatih za zgrade, 78,7 odsto je za stambene a 21,3 odsto za nestambene zgrade.

Ostatak građevinskih dozvola se odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove, 71,5 odsto.

Gradiće se 2.334 stana

Prema dozvolama izdatim u maju u Srbiji, prijavljena je izgradnja 2.334 stana, s prosečnom površinom od 75,2 metara kvadratnih, navedeno je u saopštenju.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 15,3 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 147,4 metara kvadratnih, a 82,7 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 59,8 metara kvadratnih.

Predviđena vrednost radova novogradnje u maju ove godine iznosi 75 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u beogradskoj oblasti, 32,6 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim južnobačkoj oblast 11,6 odsto, zlatiborskoj oblasti 8,7 odsto i nišavskoj oblasti 5,1 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću do 4,8 odsto.

Podaci o izdatim građevinskim dozvolama preuzimaju se iz Centralne evidencije objedinjenih procedura, koju, prema Zakonu o planiranju i izgradnji vodi Agencija za privredne registre.

U okviru ovog istraživanja, pojmom "građevinska dozvola", objedinjuju se građevinska dozvola za izgradnju građevinskog objekta i rešenje kojim se odobrava izvođenje radova po članu 145 Zakona o planiranju i izgradnji.

Izdate građevinske dozvole i odobrenja za izvođenje radova na osnovu usaglašenog zahteva obuhvaćeni su samo ako je izgradnja prvi put odobrena, i obuhvataju se dozvole za sve vrste građevina opisane u Klasifikaciji vrsta građevina, odnosno za zgrade i ostale građevine, i prikazuju se po teritorijama na kojima će se izvoditi planirani radovi u zemlji.

Iz RSZ navode da od 1999. godine ne raspolažu pojedinim podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Srbiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike