Novogradnja staje ali stanovi se još drže

16.06.2023

19:40

0

Broj izdatih građevinskih dozvola nastavio je i u aprilu sada već devetomesečni pad, šta to znači da tržište stanova

Novogradnja staje ali stanovi se još drže
Ilustracija - Copyright Profimedia

Građevinarstvo kao lokomotivi privrednog rasta Srbije u prethodnih nekoliko godina, polako gubi gas i to bi moglo da se relativno brzo odrazi i na tržište nekretnina. Broj izdatih građevinskih dozvola već deveti mesec zaredom pada na godišnjem nivou. U aprilu je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), izdato samo 1.972 dozvole, što je 23 odsto manje nego u martu i 11 odsto manje nego pre godinu dana.

Mesečni pad kod broja dozvola za stanogradnju je još veći, 29 odsto, ali je 2.592 stana za koje je izdata građevinska dozvola, i dalje za 15 odsto veći broj nego što je to bilo prošlog aprila. Međutim, kažu stručnjaci, taj plus u odnosu na prošlu godinu aktuelna zbivanja na tržištu bi mogla brzo da anuliraju. Već za prva četri meseca ove godine taj plus se istopio na samo 5,6 odsto više nego što je dozvola bilo u isto vreme 2022.

Za prilično naglo splasli entuzijazam investitora da kapital ulože u građevine postoje dva razloga, veliki troškovi i pretpostavljena manja prodaja, odnosno zarada.

Iako su cene građevinskog materijala u mnogi segmentima manje nego što su bile one „divlje“ iz 2021. ili 2022. godine, graditi nikako nije jeftino. Pogotovo ako se gradi uz kredit, jer „monetarno zatezanje“ i sve skuplji krediti pogodili su i srpske kompanije u svim sektorima pa tako i u građevinarstvu.

Srpski investitori su, doduše, gradili i kada je graditi bilo skuplje ali sada se situacija drastično menja drugoj strani – kod potražnje. Manje je kreditnih kupaca, ali još veći problem je što je još manje kupaca koji stan kupuju kao investiciju.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Broj izdatih građevinskih dozvola 2022-23.

 

- Tržište više nije investitorsko nego, nazvao bih to, „tržište potrebe“. Istrošili su se budžeti onih koji su stanove kupovali kao investicije, ili radi očuvanja vrednosti novca ili radi izdavanja. Sada su na tržištu mahom oni koji stan ili kuću kupuju za stanovanja porodice, a kod njih ne prolaze visoke cene kao kod investitora koji su samo gledali da što pre „zamene“ novac za nekretninu – kaže za 24sedam Dragan Rabatić, izvršni direktor novosadske agencije „Solis nekretnine“.

Da se tržište promenilo potvrđuje i Kaća Lazarević, vlasnica istoimene beogradske agencije za nekretnine.

Profimedia

Investitori pred teškom odlukom: Isplati li se manji profit
 

- Ranije je bilo investitora koji dođu i kupe po nekoliko stanova da bi ih izdavali. Sada je i tržište zakupa u velikom padu, nema zakupa ni za male ni za velike pare jer su komunalije i održavanje stanova poskupeli za 30 odsto. Ako je nekome kirija 300 evra a treba da plati još 150 evra za stanovanje, odakle sa ovim platama kod nas. Zbog toga nema ni mnogo zainteresovanih za kupovinu stanova, nema kreditnih kupaca pa je prodaja pala na pola, nema gužve kod notara... – napominje Lazarević.

Loša situacija sa prodajom stanova na tržištu nekretnina traje od decembra, i nema naznaka da će se ubrzo stabilizovati, kaže sagovornica 24sedam.

- Cene će i kod zakupa i kod prodaje morati nadole. To se već dešava kod stanova iz starogradnje a moraće i kod novogradnje, koja još drži previsoke cene – zaključuje Kaća Lazarević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike