Nekretnine „u normali“: Koliko košta stan na Zlatiboru ili u Vrnjačkoj Banji

08.07.2023

07:35

0

Cene nekretnina u gradovima Srbije su počele da padaju ali da li to prate i cene u popularnim turističkim centrima Srbije, 24sedam se raspitao kod stručnjaka

Nekretnine  „u normali“: Koliko košta stan na Zlatiboru ili u Vrnjačkoj Banji
Zlatibor - Copyright RINA

Leto je uveliko ovde, mada možda to promenljiva „prolećna“ temperatura ne pokazuje. A to ulazak u jul znači i masovno seobu Srba na letnje destinacije. Većina će otići u iznajmljene apartmane i hotele Grčke, neki u Crnu Goru ili malo egzotičnija mesta ali ima i onih kojima je pravo letovanje „kod kuće“, na planinama i jezerima Srbije.

A platežni među onima koji više vole da ostanu u Srbiji možda bi hteli i „kod kuće“ ostanu na svome, pa se 24sedam raspitao koliko koštaju nekretnine na nekim od najpopularnijih destinacija za odmor u Srbiji. Ili, jednostavno žele da kroz rentu zarade na toj popularnosti.

Povod nam je analiza specijalizovanog portala za promet nekretnina 4zida.rs, koji su obradili oglašene cene nekretnina u Vrnjačkoj Banji i Sokobanji, zatim na Zlatiboru u na Srebrnom jezeru.

- Kada je reč o banjama, Vrnjačka Banja je jedna od najpopularnijih destinacija. Uživanje u termalnim izvorima, šetnjama kroz prelepe parkove u blizini Zapadne Morave čine Vrnjačku Banju primamljivom ne samo za odmor već i za kupovinu nekretnina. A to znači i da je cena odgovarajuća – kaže za 24sedam Aleksandra Mihajlović, PR menadžer 4zida.rs.

Prosečna oglašena cena stanova u starogradnji u Vrnjačkoj Banji je oko 1.670 evra za kvadrat a za novogradnji gotovo 1.900 evra. To je, prema podacima portala, za 100 evra niže nego u drugom kvartalu ove godine.

U Sokobanji su cene niže, i kreću se nešto malo iznad 1.400 evra, odnosno 1.150 do 2.000 evra po kvadratu u novogradnji. I ovde je došlo do pada cena za oko 150 evra u odnosu na drugi kvartal ove godine.

- Za kupovinu kuće potrebno je da se izdvoji u proseku 390 evra po kvadratu, što je skoro upola manje nego za kuću u Vrnjačkoj banji – dodaje Mihajlovićka.

Agenti za nekretnine „sa terena“ kažu nam da interesovanje kupaca postoji ali oni ne vide neki pad cena.

Profimedia
 

 

- Potražnja jeste manja nego što je bila u vreme kovida i neposredno nakon toga ali bih rekla da je sada zapravo normalna. Tržište se normalizovalo ali to što ima nešto manje kupaca ne znači i da su cene počele da padaju. One su, čini mi se, čak i za oko 100 evra po kvadratu više nego što su bile pre godinu dana – kaže za 24sedam Ana Petrović, agent iz agencije „Banja nekretnine“ iz Vrnjačke Banje.

Srpske lepotice drže cenu

Ukoliko se kao investitor ili kupac, ipak odlučite da „idete na sigurno“ za kupovinu stana ili kuće odabraćete verovatno Kopaonik ili Zlatibor.

- Kopaonik i Zlatibor su svakako popularne destinacije domaćeg turizma tokom cele godine. Na Kopaoniku je u prva dva kvartala ove godine došlo do blagog pada cena. Sada prosečna cena stanova u starogradnji oko 2.100 evra, a za kuće nešto iznad 1.200 evra. Slična cena je i na Zlatiboru, starogradnja košta oko 2.000 evra po kvadratu a za novogradnju treba izdvojiti 100 evra više. Prosek cena kuća je oko 1.580 evra po kvadratu – napominje Mihajlovićka.

Da ovde nije stigao talas pada cena, koji se već primećuje na tržištu nekretnina u Beogradu i Novom Sadu, kaže nam Goran Virić iz zlatiborske agencije „GORG“.

- Prodavci drže cene jer interesovanje je i dalje veliko. Ali, zbog toga nema neke velike trgovine pa je u poslednja dva ili tri meseca došlo do stagnacije – ističe Virić.

„Srpsko more“ postalo gradilište

Srebrno jezero postaje sve popularnija destinacija za odmor i vikend jer se nalazi na samo sat vremena vožnje od Beograda.

- Srebrno jezero zovu „srpskim morem“ kako zbog površine, srebrnkastog odsjaja, tako i zbog kafića i drugih ugostiteljskih objekata koji stvaraju utisak letovališta uz more. Tamo su i povoljne cene nekretnina, u poređenju sa Zlatiborom i Kopaonikom, i vlasnik stana u novogradnji možete da postanete već sa 1.000 evra po kvadratu – objašnjava Aleksandra Mihajlović iz 4zida.rs.

Da interesovanja ima i da dolaze i turisti i kupci iz Beograda, Novog Sada ali i Kragujevca kaže za 24sedam Nemanja Petrović agent iz agencije za nekretnine „Takovo nekretnine“, iz obližnjeg Požarevca.

Printscreen/Youtube/ sa nama na putu
 

- Trenutno je u Velikom Gradištu, na obodu jezera otvoreno bar deset gradilišta sa zgradama i velikim brojem stanova. I pored veće ponude, cene ne padaju i prosek se već podigao na 1.200 evra. Onaj ko bi hteo vikendicu ovde, teško da će uspeti da je nađe, jer veliki investitori to odmah kupe i umesto nje naprave zgradu sa nekoliko stanova. Eventualno se može kupiti zemljište ali za arse mora odvojiti 6.000 do 8.000 evra – ističe nam Petrović.

To čini, objašnjava nam sagovornik, da Veliko Gradište, odnosno Srebrno jezero, postaje košnica i to ona u kojoj bazična infrastruktura trenutno ne podržava, pa i to treba imati u vidu ako se ovde investira.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike