Ekonomisti zabrinuti, Evropa mora da odgovori na protekcionizam SAD

02.06.2023

11:46

0

Evropski ekonomski stručnjaci negativno gledaju na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), pokazuje studija nemačkog i švajcarskog instituta

Ekonomisti zabrinuti, Evropa mora da odgovori na protekcionizam SAD
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Evropljani su veoma zabrinuto šta im sve negativno donosi američki protekcionistički zakon eufemistički nazvan Zakon o smanjenju inflacije (IRA), zaključak je danas objavljene studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku.

- Ekonomisti u Nemačkoj i Francuskoj su izrazito sumnjičavi povodom zakona IRA, a skeptične su i njihove kolege iz Velike Britanije, Irske, Italije, Švajcarske, Austrije i Belgije - navodi istraživač Instituta IFO, Niklas Potrafke.

On je dodao da su ekonomisti van Evrope mnogo manje zabrinuti zbog posledica američkog Zakona o smanjenju inflacije i da ova tema nije mnogo zastupljena u javnoj debati tih zemalja.

Američki zakon predviđa velike subvencije za kompanije koje rade u SAD, ukupno 369 milijardi dolara, ali i nalaže da gotovo ceo lanac proizvodnje, pogotovo u tehnološkoj industriji, mora da bude američki. To već dovodi do najava da će globalni lideri da otvaraju nove fabrike po SAD, kako bi zadovoljile uslove domicilnosti.

U Francuskoj 83 odsto anketiranih ekonomista smatra da će IRA negativno uticati na ekonomiju njihove zemlje, 78 odsto da će se strane kompanije zbog IRA-e preseliti u druge države, a 65 odsto preporučuje da njihove političari nešto preduzmu da bi sprečili posledice ovog zakona.

U Velikoj Britaniji u pomenutim kategorijama isto mišljenje ima 53, odnosno 63 i 66 odsto ekonomista, a u Nemačkoj 53, odnosno 51 i 59 odsto ekonomista.

Van Evrope manje zabrinuti

Mnogi stručnjaci u Južnoj Americi ne dele te strahove i smatraju da će IRA uglavnom imati pozitivni efekat, navodi se na sajtu IFO.

Samo devet odsto južnoameričkih ekonomista smatra da će se firme zbog ovog zakona seliti iz zemlje, a 21 odsto preporučuje da njihove vlade preduzmu ekonomske protivmere.

Više od 42 odsto svih ispitanih ekonomskih stručnjaka, tačnije 42,6 odsto, smatra da je poboljšanje uslova za investicije ono što je najbolje za privredu, dok 41,7 odsto favorizuje aktivnu industrijsku politiku države i subvencije.

Niklas Potrafke tvrdi da je prvo rešenje bolje zato što uvek postoji rizik da strane kompanije odu iz zemlje kada isteknu ekonomske subvencije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike