Snaći se za energiju zbog Rusije, a odupreti se SAD: Evropa na prekretnici

10.01.2023

10:17

0

EU su potrebni novi načini podrške kompanijama u procesu energetske tranzicije, kao i suprotstavljanje efektima državne podrške SAD američkim konkurentima, kažu iz Brisela

Snaći se za energiju zbog Rusije, a odupreti se SAD: Evropa na prekretnici
Ilustracija - Copyright Pixabay

Evropa mora da nađe način da u vreme ukrajinske krize, kao i posle nje, pomogne energetsku tranziciju svoje ekonomije i svojih kompanija, kao i da smisli kako će da se suprotstavi protekcionističkoj politici SAD, kaže evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Đentiloni je, za finansijski dnevnik FD, rekao da je potrebno prevazići negativne ekonomske efekte rata u Ukrajini koji se najviše osećaju u Evropi u odnosu na druge delove sveta.

On, međutim, nije rekao koliko bi ta nova sredstva podrške trebalo da iznose, niti na koji način bi bilo izvršeno to finansiranje, preneo je Rojters.

Podrška bi trebalo da pomogne EU da se uhvati ukoštac sa 430 milijardi dolara mogućih gubitaka na osnovu Zakona o smanjenju inflacije (IRA), koji su SAD usvojile prošle godine, rekao je Đentiloni.

Zemlje EU su zabrinute da će IRA nepravedno staviti u nepovoljan položaj firme iz Unije, uskraćujući im poreske kredite za komponente koje se koriste u tehnologiji obnovljivih izvora energije, kao što su električni automobili, koje nudi novi zakon pod uslovom da su napravljeni u SAD, ukazuje britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike