Stigle nove cene goriva na pumpama!

26.05.2023

10:27

0

U Srbiji su naftni derivati u maloprodaji u proteklih mesec dana pratili trendove kretanja cene nafte

Stigle nove cene goriva na pumpama!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte je na svetskom tržištu u prethodnih nedelju dana imala uzlazni trend koji je pre dva dana popustio. Prosečna cena barela brenta bila je u tom periodu 77,1 dolar, za gotovo dolar i po više nego što je bio prosek prethodnih nedelju dana.

Ipak, od juče nafta je cenovno ponovo u silaznom trendu, pa je za samo jedan dan brent izgubio dva dolara vrednosti jer je cena brenta pala na trenutnih 76,4 dolara, pokazuju podaci "Blumberga".

U Srbiji su naftni derivati u maloprodaji u proteklih mesec dana pratili trendove kretanja cene nafte. Tako je brent pojeftinio oko sedam dolara, a benzin i dizel u Srbiji za po pet.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Regulisana cena goriva u Srbiji

 

Kao i svakog petka, i danas imamo usklađivanje cena goriva na pumpama, pa će tako narednih sedam dana litar benzina BMB95 koštati maksimalno 176 dinara, a evrodizela 182 dinara po litru.

Kako je prethodne nedelje benzin koštao 173 dinara, a dizel 180 dinara po litru, danas očigledno imamo poskupljenje, i to dva dinara za dizel, a tri za benzin.

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike