Stigle i nove cene goriva

07.04.2023

11:14

0

Autor: G.M.Š.

Poznate su cene naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji za sledeću nedelju, kojima se vozači neće obradovati

Stigle i nove cene goriva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskim berzama je i ove nedelje nastavila sa rastom započetim sredinom marta. Za samo tri nedelje popela se sa 73,3 dolara za barel brenta na sadašnjih 85,12 dolara.

Istovremeno je na Mediteranskom tržištu poskupeo i dizel, pa je sada aprilska isporuka skuplja od 790 dolara za tonu, dok je 15. marta bila 730.

Screenshot: Bloomberg
Cena ozbilljno ide naviše

Takav trend prati i cena goriva u Srbiji, gde su danas objavljene cene kontrolisanih vrsta za sledećih sedam dana. Cena benzina BMB95 povećana je za dva dinara i sada litar košta 180, dok je evrodizela skočila za dinar i za litar treba izdvojiti 186 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji

 

To je treće uzastopno poskupljenje benzina.

Prošle nedelje je cena dizela bila 185 dinara za litar, a benzina evropremijum BMB95 maksimum 178 dinara.

Screenshot: Bloomberg
Ni dizel nije odoleo poskupljenju

Uredba ostaje na snazi

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa tako je i sada prolongirana do kraja aprila.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike