Najbolja nedelja za naftu od sredine aprila: Da li će nam gorivo ipak pojeftiniti?

19.05.2023

19:35

0

Cenu nafte pogurao je optimizam da će dogovor oko američkog duga biti postignut već ovog vikenda

Najbolja nedelja za naftu od sredine aprila: Da li će nam gorivo ipak pojeftiniti?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskom tržištu je na putu da ostvari prvi nedeljni rast posle više od mesec dana, a nakon optimizma da će u SAD biti postignut dogovor oko povećanja granice javnog duga.

Fjučersi za naftu tipa WTI (west texas intermediate) popeli su se iznad 72 dolara po barelu i oko tri odsto su viši u poslednjoj nedelji. Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti rekao je da bi pregovarači mogli postići načelni dogovor već ovog vikenda.

Slab ekonomski oporavak Kine

Kupovina sirove nafte od nekih azijskih rafinerija doprinela je tzv. bikovskom raspoloženju na tržištu, piše Bloomberg Adria.

Ipak, cena nafte je ove godine i dalje u padu od 10 odsto jer slab ekonomski oporavak Kine i monetarno pooštravanje američkih Federalnih rezervi utiču na njene izglede. Zvaničnici Feda uneli su neizvesnost na tržište zbog podeljenosti oko toga da li da povećaju kamatne stope na sastanku sledećeg meseca ili da pauziraju.

- Čini se da cene nafte prate šire okruženje rizika. Optimizam oko pregovora o visini duga, predstojeća američka letnja sezona vožnje, kada je potražnja za gorivom obično na vrhuncu, i plan nacije da dopuni svoje strateške rezerve mogli bi da daju podršku ceni nafte u budućnosti - rekao je Jip Jun Rong, tržišni strateg kompanije "IG Asia Pte", prenosi Bloomberg Adria.

Šumski požari su nastavili da besne u Alberti, kanadskoj provinciji koja najviše proizvodi energiju, ometajući proizvodnju, što je još jedna neizvesnost na ovom tržištu.

AP Photo/Charlie Riedel
 

Što se tiče konkretnih cena za narednu isporuku (tzv. fjučersa), cena nafte WTI za isporuku u junu porasla je za 0,7 odsto na 72,35 dolara po barelu prema podacima od jutros sa berze u Londonu. Takođe, brent za julsko poravnanje ojačao je za 0,8 odsto, na 76,45 dolara za barel.

Kada se radi o ceni nafte u realnom vremenu, danas je, prema podacima portala oilprice.com, brent bio na 76,3 dolara po barelu, a WTI na 72,2 dolara.

Niže cene neko vreme...

Cene naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji i danas su, nakon usklađivanja, ostale na istom nivou kao prethodne nedelje. Tako litar benzina BMB95 košta maksimalno 173 dinara, a evrodizela 180 dinara.

Iako je teško prognozirati dalje kretanje cene nafte, a samim tim i goriva u Srbiji, analitičari napominju da će se ovako niže cene zadržati još neko vreme. Razlog za to je i dalje prisutna kriza u svetskim razmerama, ali i veća tražnja za naftom iz Kine.

Ipak, na leto, po svemu sudeći, sledi preokret. Kako smatraju stručnjaci, zbog očekivanog povećanja potražnje za sirovom naftom u severnoj hemisferi, doći će do blagog rasta cene. Koliko će iznositi taj "blagi rast", ostaje da vidimo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike