I radnici bi na more: Sindikat Sloga protiv „cepkanja“ godišnjeg odmora

29.05.2023

14:07

0

Autor: 24sedam

Sindikat se protivi predlogu NALED-a o ukidanju zakonske obaveze korišćenja prvog dela odmora u trajanju od dve nedelje

I radnici bi na more: Sindikat Sloga protiv „cepkanja“ godišnjeg odmora
plaža - Copyright Pixabay

I radnici bi na more ili u banju, kažu iz Udruženih sindikata Srbije "Sloga", koji se protive se predlogu Nacionalne alijanse za lokalni razvoj (NALED) o ukidanju obaveze korišćenja prvog dela godišnjeg odmora u kontinuitetu.

Ukoliko se ukine obaveza iz Zakona o radu, da se godišnji odmor koristi, u principu, iz dva dele od čega prvi čini polovina od zakonskog minimuma od 20 radnih dana, time bi se radnike izgubila mogućnosti da nesmetano putuju i odmore se van mesta rada i stanovanja, smatraju u sindikatu.

Prema predlogu NALED-a u "Sivoj knjizi 15", radnicima u Srbiji bi trebalo omogućiti „fleksibilniji način korišćenja godišnjeg odmora“, što bi moglo da se postigne ukidanjem obaveze da prvi deo odmora moraju da iskoriste u trajanju od najmanje dve nedelje bez prekida.

- NALED-ov predlog je potpuno suprotan interesima radnika, jer omogućava poslodavcima, posebno onima koji su nesavesni, a nažalost takvih je mnogo, da radnicima rascepkaju godišnji odmor na više delova i to rade onda kada isključivo njima odgovara, odnosno, kada poslodavac ima manje posla. U praksi to znači da radnik ne može otputovati na more, planinu, banju ili zavičaj jer mu poslodavac može davati godišnji odmor 'na kašičicu' tokom godine 10, do 15 puta, po dan, dva ili tri, čime se godišnji odmor obesmišljava", navela je „Sloga“ u saopštenju.

Iz sindikata smatraju da je ovo "još jedan loš potez aktuelne vlasti da se dodvori poslodavcima, posebno stranim, u nuđenju još jeftinije i poslušnije radne snage", što nije dobro rešenje za stvaranje normalne ekonomske klime u Srbije, jer se time produbljuje još veći jaz i masovniji odlazak na rad u inostranstvo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike