Za potrošače će se brinuti Nacionalni savet i ministar Momirović

28.02.2023

08:33

0

Autor: 24sedam

Ministar trgovine Tomislav Momirović na čelu Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

Za potrošače će se brinuti Nacionalni savet i ministar Momirović
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Srbije napravila je Nacionalni savet za zaštitu potrošača radi unapređenja sistema zaštite potrošača i saradnje nosilaca zaštite potrošača i drugih subjekata koji se bave zaštitom potrošača, objavljeno je u “Službenom glasniku“.

Predsednik Saveta je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović a zamenik predsednika tog tela je pomoćnica ministra Višnja Rakić.

To telo će učestvovati u izradi strategije zaštite potrošača, izveštavati Vladu Srbije o stanju u oblasti zaštite potrošača kao i o sprovođenju akcionog plana zaštite potrošača. Takođe, Savet će predlagati mere i aktivnosti za unapređenje zaštite potrošača, davati mišljenja i preporuke kao i obaveštavati javnost o radu i pitanjima od značaja za zaštitu potrošača.

Nacionalni savet ima 20 članova među kojima su predstavnici ministarstava Vlade Srbije (finansija, poljoprivrede, ekologije, turizma i omladine, informisanja i telekomunikacija, rudarstva i energetike, kao i pravde), zatim predstavnici Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Privredne komore Srbije (PKS) i asocijacija za zaštitu prava potrošača.

Članovi su i redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u u penziji Katarina Ivančević, kao i redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Saša Veljković.

Odmah u borbu protiv prikrivene inflacije

Na formiranje Saveta stigle su i prve reakacije. Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozdravili su obrazovanje ovog tela, i saopštili da očekuju da odmah krene sa zaštitom potrošače „od svih oblika pljačke“.

- Od ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislava Momirovića očekujemo brzu reakciju na suzbijanju takozvane prikrivene inflacije i da se svi, posebno domaći proizvodi i usluge koje se nude na tržištu vrate u forme koje zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta i usluga - navedeno je u saopštenju.

Sindikat „Sloga“ ocenjuje da „i totalni ekonomski laik“ vidi da je uprkos povećanju plata i penzija potrošačka korpa sve tanja, u potrebnoj količini proizvoda, njenom gramažnom obliku i smanjenoj kupovnoj moći.

- Iskreno se nadamo da će ovo telo ozbiljno shvatiti svoju novu funkciju, detektovati probleme i primeniti sve odgovarajuće mere u nadležnosti Saveta, za koji se nadamo da nije formiran kozmetički zbog potrebe priključenja EU, već da zaštiti građane Srbije od sve pohlepnijih trgovaca i njihovih lopovluka kroz razne mahinacije, posebno u smanjenju gramaže prehrambenih namirnica - zaključuje Sloga u saopštenju.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike