„Bez rada nedeljom“: Sindikati za 1.maj na trgovima, štandovima i u simboličnoj šetnji

29.04.2023

14:27

0

Najveće sindikalne centrale u Srbiji i ove godine će Prvi maj, Međunarodni praznik rada obeležiti simboličnim okupljanjima i animiranjem građana za ukidanje rada trgovina nedeljom

„Bez rada nedeljom“: Sindikati za 1.maj na trgovima, štandovima i u simboličnoj šetnji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Radnici i sindikalci će ovaj Praznik rada biti na trgovima, šetnjama gradskim ulicama, deljenjem propagandnog sindikalnog materijala… Za neke od njih to će biti prilika da pozovu radnike na udruživanje i podršku inicijativama, kao što je ukidanje rada nedeljom u trgovinama, saopštavaju sindikalne centrale.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) će, kako je za Tanjug izjavio potpredsednik ove sindikalne centrale Duško Vuković, okupljanjem ispred Doma omladine u Beogradu a potom šetnjom do spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji obeležiti 1. maj.

- Odlučili smo se za okupljanje ispred Doma omladine jer kažu da je na tom mestu nekada bila zgrada koja se zvala Radnička kasina i tu su se 1893. godine prvi put okupili radnici. Doduše tada još nisu bili organizovani u sindikate, to je bio početak sindikalnog organizovanja, skupili su se da bi obeležili 1. maj i to je  zapravo bilo prvo obeležavanje 1. maja u Srbiji, koji je tri godine ranije utvrđen kao Međunarodni praznik rada - podsetio je on.

Posle prigodnog programa ispred Doma omladine koji će početi u 10 časova i gde će kroz kulturno-umetnički program, na dramski način biti dočarano kako je prva proslava izgledala, kolona radnika krenuće do Slavije i spomenika Dimitriju Tucoviću.

- To mesto je takođe sveto mesto za sindikalni pokret i za sve partije koje su levo orijentisane i koje imaju u srcu ali i delovanju interes i poboljšanje ekonomskog, socijalnog i ukupnog društvenog položaja radnika u Srbiji - rekao je Vuković.

Bez "opasuljivanja"

Umesto ranijeg uobičajenog "opasuljivanja", Ujedinjeni granski sindikat (UGS) „Nezavisnost“ će ove godine na Trgu Nikole Pašića u ponedeljak u podne organizovati okupljanje pod sloganom "Sindikatu verujem".

- Smatrali smo da na neki način treba da se zahvalimo svim našim članovima od 1991. godine naovamo koji veruju u nas i da pošaljemo poruku onima na koje računamo da dođu da razgovaramo tog dana. Želimo da im kažemo šta su problemi ali i šta su rešenja i kako sindikat može da im pomogne - rekla je za Tanjug Čedanka Andrić, predsednica UGS-a.

Dodaje da sindikat želi da pošalje poruku da je živ i aktivan i da ljudi koji se učlanjuju to rade zato što zaista veruju sindikatu i rade to svojom dobrom voljom.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) će prema rečima predsednice Ranke Savić u  ponedeljak u svim većim gradovima u Srbiji organizovati štandove na kojima će deliti prvomajski proglas, propagandni materijal.

- U ponedeljak će početi prikupljanja potpisa za peticiju koju ćemo uputiti vlastima za zabranu rada nedeljom za zaposlene u trgovini. ASNS je pre dve godine pokrenula tu inicijativu i ona je u prvom momentu krenula izuzetno dobro, dobili smo saglasnost za to tadašnjeg ministra trgovine Rasima Ljajića i svih velikih trgovinskih lanaca kojima je taj neradni dan odgovarao zbog manjka radne snage i mogućnosti preraspodele radnika - rekla je ona.

Dodale je da su i potrošači u velikom broju podržali inicijativu, ali su onda predstavnici vlasti zaključili da nedelja ipak još ne može da bude neradna.

U ASNS smatraju da je sada, kada cela Evropa i svet skraćuju radnu nedelju i sve više se govori o četverodnevnoj radnoj nedelji, ponovo pravi momenat da se pokrene pitanje zabrana rada nedeljom za trgovce.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike