Ako vas nisu pustili na odmor…: Stari godišnji može i u 2022. - i to važi za svakoga

17.09.2021

12:09 >> 14:00

0

Autor: G.M.Š.

Vlada Srbije donela je novu preporuku poslodavcima da zaposleni mogu da koriste neiskorišćen godišnji odmor za 2020. godinu čak do juna 2022. godine

Ako vas nisu pustili na odmor…: Stari godišnji može i u 2022. - i to važi za svakoga
Foto: Pixabay/ janka00simka0

U „Službenom glasniku RS“ (br. 11/2021) objavljen je Zaključak sa sednice Vlade Srbije (br. 131-1206/2021) kojim se menja dosadašnja preporuka poslodavcima u vezi sa korišćenjem neiskorišćenog godišnjeg odmora zaposlenih iz 2020. godine.

Za razliku od prethodnog zaključka, iz decembra prošle godine (proširenog u aprilu 2020.), sada se preporuka ne odnosi samo na zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti već i na sve ostale.

Odmor iz 2019. do 31. juna 2021.

Za one koji čak nisu prošle godine stigli da iskoriste deo odmora iz 2019. godine, a koji su trebali da ga prema ranijim preporukama završe do kraja ove godine, taj rok je takođe pomeren. Sada je omogućeno da se taj deo iskoristi najkasnije do 30. juna 2021. godine, a pre korišćenja pripadajućeg godišnjeg odmora za 2020. godinu.

Preporuka kaže da se zaposlenima koji nisu iskoristili pripadajući godišnji odmor za 2020. godinu, zbog prirode posla u vanrednim okolnostima usled epidemije kovid-19 ili zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od kovida ili zbog određivanja izolacije, omogući da taj odmor započnu i iskoriste u 2021. godini, eventualno u 2022.

Prvi deo odmora (dve nedelje) trebalo bi da se iskoristi zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, a preostali zaključno sa 30. junom 2022. godine.

– Ovaj zaključak odnosi se na sve poslodavce na teritoriji Srbije jer je van snage stavljen zaključak Vlade Srbije od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na produženje korišćenja godišnjeg odmora za određene kategorije zaposlenih u ustanovama u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Ministarstvu zdravlja – kažu iz Ministarstva rada.

Nekima kovid odložio odmore i godinama: Foto: Profimedia

Treba istaći da je ovo preporuka Vlade i da je za očekivati da će je ispuniti državne firme i službe, dok je za privatne firme „preporučljivo“ da joj se povinuju iako ona nema snagu zakona. Zakonom o radu je predviđeno da zaposleni godišnji odmor koristi u tekućoj godini za tu kalendarsku godinu a data je mogućnost da i da pravo na neiskorišćeni deo odmora ostvari do 30. juna naredne godine.

Pročitajte još:

S druge stane, prema odredbama zakona zaposleni mora da iskoristi godišnji odmor, odnosno ne može ga se odreći. Takođe, Zakonom osim što nije dozvoljeno uskraćivanje godišnjeg odmora, nije dozvoljeno ni da se dani godišnjeg odmora zamene za novac. Izuzetak je u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa Zakonom o radu, kada se zaostali odmor isplaćuje u novcu (i na to firma plati porez).

Prema tome, godišnji odmor ne može ni da „propadne“, pa i poslodavci moraju da nađu neko zakonito rešenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi