Komisija traži izmenu zakona: Radnicima u dostavi obezbediti sva prava

10.03.2023

11:10

0

Komisija za zaštitu konkurencije upozorava nadležna ministarstva da se rad „platformi za dostavu“ mora regulisati u skladu sa domaćim radnim i zdravstvenim pravom ali i zakonodavstvom EU

Komisija traži izmenu zakona: Radnicima u dostavi obezbediti sva prava
Dostavljač - Copyright Profimedia

Komisija za zaštitu konkurencije ocenila je nakon analize da je tržište digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda visoko koncentrisano.

Komisija je Ministarstvu trgovine preporučila da izradi relevantne propise koji su u skladu sa zakonodavstvom EU, Ministarstvu rada da kontroliše status angažovanih u tom sektoru dok je resoru zdravlja preporuka da provere dostavu u smislu bezbednosti hrane.

Uzevši u obzir obaveze preuzete Sporazumom o stablizaciji i pridruživanju, Komisija je u sektorskoj analizi objavljenoj na sajtu navela da daje preporuku svim nadležnim institucijama Srbije da sprovedu analizu postojećih zakonskih rešenja koja uređuju tu oblast.

Apelovano je na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa aktuelnim pravnim aktima Evropske unije. Resornom Ministarstvu za trgovinu preporučeno je da započne izradu relevantnih propisa kojim bi se uredilo poslovanje digitalnih platformi. To podrazumeva formiranje Registra digitalnih platformi, kao i Registra dostavljača pretežno restoranske hrane.

Komisija smatra da je neophodno razgraničiti delatnost pružanja poštanskih usluga od delatnosti dostave hrane iz restorana, s obzirom da digitalne platforme ne posluje u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima vezanim za poštanske usluge.

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preporučeno je da izvrši kontrolu primene propisa iz oblasti Zakona o radu zaposlenih u digitalnim platformama, kao i zaposlenih koji rade za privredna društva odnosno preduzetnike koji vrše dostavu hrane.

- S obzirom na očekivani razvoj platformske ekonomije, u prvi plan dolaze pitanja pravnog regulisanja novih odnosa i obezbeđenja zaštite prava njihovih učesnika - konstatovala je KZK.

Nezaštićena radna snaga

Brojna istraživanja međunarodnih organizacija pokazuju da većina ljudi koji rade na radnim mestima smatra da je njihova bezbednost nedovoljna, što se odnosi na nedostatak zaštite na radu, nemogućnost kolektivnog rešavanja sporova i nedostatak zaštite u plaćanju.

Naglašava se da je to u velikoj meri posledica nepostojanja jedinstvenog usaglašenog pristupa zakonskom regulisanju zapošljavanja na platformama.

Preporučeno je Ministarstvu za zdravlje i njihovim inspekcijama, da provere da li privredna društva i preduzetnici koji vrše dostavu hrane primenjuju propise u smislu Zakona o bezbednosti hrane.

Sektorska analiza rađena je za 2020. i 2021. godinu a KZK navodi da je tržište digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda u posmatranom periodu bilo visoko koncentrisano.

Navode da je platforma „Glovo“ nakon preuzimanja „Donesi“, u 2021. godini stekla tržišni udeo od 60-70 procenata, a glavni konkurent „Wolt“ ostvario je tržišni udeo od 30-40 posto.
Dodaju da lokalne digitalne platforme na ovom tržištu ne vrše značajan konkurentski pritisak.

Ističu da je krajem 2021. godine zabeležen ulazak novog konkurenta, digitalne platforme „Mister D“, te da je u Srbiji registrovano i društvo „Bolt Services“ čiji je jedini član „Bolt tehnolodži“ iz Estonije koji može biti potencijalni konkurent na tom tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike