Fabrika u Subotici prva započela proizvodnju LFP baterija i jedina je u Evropi

27.04.2023

09:32

0

Ove baterije namenjene su za upotrebu u različitim aplikacijama kao što su električni automobili, autobusi, kamioni i sistemi za skladištenje energije

Fabrika u Subotici prva započela proizvodnju LFP baterija i jedina je u Evropi
Fabrika ElevenEs u Subotici - Copyright 24sedam/promo/ElevenEs

Kompanija ElevenEs, koja je pionir u tehnologiji katodnih LFP (litijum-gvozdeno-fosfatnih) baterija, otvorila je prvu fabriku za proizvodnju LFP baterijskih ćelija. Ovaj proizvodni pogon prvi je te vrste ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi. Fabrika je specijalizovana za proizvodnju visokokvalitetnih LFP prizmatičnih ćelija.

One su namenjene za upotrebu u različitim aplikacijama kao što su električni automobili, autobusi, kamioni i sistemi za skladištenje energije, i u ovom trenutku biće korišćene za potrebe testiranja velikih klijenata.

Veća gustina energije

Fabrika u Subotici operativna je po najvišim svetskim ekološkim standardima, a čitavo poslovanje u potpunosti je usaglašeno sa zelenom agendom i regulativom EU. Ova inovativna baterijska ćelija proizvedena je bez nikla i kobalta, pruža veću održivost, bezbednost i manje troškove. Pored toga, ove baterije traju tri puta duže u odnosu na konkurentske tehnologije, dok ElevenEs EDGE baterije imaju mnogo veću gustinu energije u poređenju sa LFP ćelijama drugih proizvođača.

Predviđanja pokazuju da će tržište LFP ćelija doživeti značajan rast u narednim godinama, a samo u poslednje dve globalna prodaja porasla je više od devet puta. S obzirom na to da su kineske kompanije trenutno većinski proizvođači LFP baterija, širenje industrije u Evropi biće ključno za revoluciju baterija na tržištu EU.

- Otvaranje našeg prvog proizvodnog pogona u Srbiji i širenje našeg Istraživačko-razvojnog centra predstavlja prekretnicu za ElevenEs, ali i evropsko tržište baterijskih ćelija. LFP tehnologija je dokazala svoj potencijal na polju transformacije tržišta električnih vozila, a u prilog tome svedoči i istraživanje čuvene konsultanske kuće McKinsey kojim se predviđa da će do kraja decenije ove hemijske ćelije biti najzastupljenije na globalnom nivou. Ponosni smo na naš doprinos smanjenju globalnog karbonskog otiska, a koji počinje upravo u našim lokalnim proizvodnim pogonima - izjavio je Nemanja Mikać, generalni direktor kompanije ElevenEs.

Otvaranje ove fabrike predstavlja značajan iskorak za ElevenEs, jer je u planu da se ovaj industrijski objekat 2024. godine proširi u "megafabriku" koja će proizvoditi 500 MWh. Takođe je planirano, da u narednih pet godina sa radom počnu i dve "gigafabrike" kombinovanih kapaciteta od 48GWh, što je ekvivalentno energiji potrebnoj za milion električnih automobila godišnje.

Tranzicija ka čistoj energiji

Povodom otvaranja novog pogona, Tur Sekjanes iz Evropske alijanse za baterije istakao je da se ovaj objekat nalazi u samom središtu revolucije baterijskih ćelija.

- Izuzetno nam je drago što podržavamo ElevenEs u ovom projektu jer će se na taj način uspostaviti kompletan lanac vrednosti baterija u Evropi, a to ujedno predstavlja i sledeći korak u našem radu sa Evropskom alijansom za baterije (EBA). Projekat je u potpunosti usklađen sa ciljevima Alijanse, kao i potrebom za tranzicijom ka čistoj energiji i globalno konkurentnoj industriji - naglasio je on.

Pored proizvodnog fokusa na obezbeđivanju visokokvalitetnih LFP ćelija, ElevenEs implementirao je i niz inicijativa za promovisanje održive proizvodnje, uključujući korišćenje obnovljivih izvora energije za rad postrojenja - kombinaciju hidro, vetro i solarne energije. Kompanija takođe planira da nabavi sve neophodne aktivne materijale iz Evrope koji će ograničiti karbonski otisak proizvedenih ćelija LFP baterija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike