Česi u Vršcu ulažu 15 miliona evra u fabriku auto-delova

26.04.2023

09:32

0

Autor: 24sedam

U Vršcu otvorena prva faza razvoja fabrike plastičnih auto-delova „IMG manufakturing“

Česi u Vršcu ulažu 15 miliona evra u fabriku auto-delova
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Tehnološkom parku u Vršcu počela je da radi fabrika za proizvodnju automobilskih delova od plastike „IMG manufakturing“, čiji je vlasnik češka grupacija „IMG Bohemia“ iz Plane na Lužajnici.

Realizacija ove investicije predviđena je u tri faze, ukupne vrednost 15 miliona evra, saopšteno je na gradskom sajtu a prenosi E-kapija.

U prvoj fazi, koja je završena, izgrađen je kompleks vredan pet miliona evra, i tu se proizvode ekstrudirane ploče i plastični rezervoari.

Država je pomogla ovu investiciju sa 1,8 miliona evra, a lokalna samouprava pružila je podršku u izradi plansko tehničke dokumentacije.

U drugoj i trećoj fazi izgradiće se pogoni za proizvodnju plastičnih delova za automobile, kamione i autobuse.

Pored zgrade biće izgrađene pripadajuće saobraćajnice, platoi, parkinzi za putnička vozila, pešačke površine i saobraćajni priključak na postojeću javnu saobraćajnicu, kao i dva pomoćna objekta u vidu protivpožarnog rezervoara sa crpnom stanicom i trafo stanica.

Nema zagađenja okoline

Fabrika je projektovana u skladu sa svim svetskim standardima, bez emisije zagađenja i bilo kakvog negativnog uticaja na životnu sredinu. Poštovani su svi ekološki standardi, ceo kompleks je isprojektovan kao visoko energetski efikasan, a planirano je zapošljavanje 113 radnika od kojih je prvi deo već prošao obuku u Češkoj.

Vlasnik kompanije, Mihal Gruc, se zahvalio Gradu Vršcu i Republici Srbiji na velikoj podršci prilikom odabira lokacije, projektovanja i izgradnje ovog pogona, dok je ambasador Češke u Srbiji, Tomaš Kuhta, naglasio da sve više čeških kompanija investira u Srbij,u ali da je ovo prva grinfild investicija te da se očekuje još veći priliv firmi iz ove države.

- Prošlo je malo više od godinu dana kada smo na ovom mestu položili kamen temeljac, ali tada je ovde bila samo livada, a danas imam čast da prisustvujem otvaranju jednog kapitalnog pogona u kojem će raditi oko 100 naših sugrađana - rekla je na otvaranju gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: E-kapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike