Ford će proizvoditi 500.000 električnih kamiona godišnje: Kompanija će izgraditi i fabriku baterija!

24.03.2023

20:13

0

Oni planiraju da počnu proizvodnju do 2025. godine

Ford će proizvoditi 500.000 električnih kamiona godišnje: Kompanija će izgraditi i fabriku baterija!
Ford - Copyright Profimedia

Nova Fordova fabrika u zapadnom Tenesiju moći će da proizvodi do 500.000 električnih pikapa godišnje u punom kapacitetu, saopštila je danas kompanija.

Američki proizvođač automobila najavio je u septembru 2021. da će izgraditi fabriku baterija na parceli od 1.460 hektara u Stentonu, severoistočno od Memfisa. Izgradnja na lokaciji BlueOval City počela je prošle godine.

Ford je saopštio da planira da počne proizvodnju električnog kamiona druge generacije "kodnog naziva Project T3" do 2025. godine.

JKP "Parking servis"
Ilustracija

Fordova fabrika za sklapanje i fabrika baterija koje vodi zajedničko preduzeće pod nazivom BlueOvalSK zapošljavaće oko 6.000 ljudi, uz investiciju od 5,6 milijardi dolara, naveli su predstavnici kompanije.

BlueOvalSK će takođe izgraditi dve fabrike baterija u Glendejlu, Kentaki, u investiciji od 5,8 milijardi dolara. Očekuje se da će projekti stvoriti oko 10.800 radnih mesta.

Fabrika u Tenesiju proizvodiće vozila sa neutralnim emisijama ugljenika, uz korišćenje obnovljive energije. Neki od ruralnih okruga Zapadnog Tenesija koji okružuju fabriku nadaju se da će to pomoći u jačanju njihove ekonomije.

Sa ekonomijom koja se uglavnom zasniva na poljoprivredi, u okrugu Hejvud se stanovništvo smanjilo za 4,9 odsto na 17.864 ljudi od 2010. do 2020. godine, što je jedan od 14 okruga u kojima je smanjen broj stanovnika, pokazali su podaci popisa.

Očekuje se da će fabrika dovesti i mala i velika preduzeća u ovu oblast, uključujući hotele, restorane, zdravstvene ustanove i dobavljače za fabriku. Vrednosti nekretnina bi takođe mogle da porastu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike