Petkom kući ranije: Kako poslodavci mame Generaciju Z

08.04.2023

19:35

0

Trend skraćivanje radne nedelje širi se iz SAD i na Evropa, pa se u Britaniji javlja sve više oglasa sa kraćim radnim vremenom petkom

Petkom kući ranije: Kako poslodavci mame Generaciju Z
Ilustracija - Copyright Unsplash

Kraća radna nedelja više nije nešto nezamislivo i već postoje firme, čak i u Srbiji, koje rade samo četiri dana u redovnoj radnoj nedelji. Trend koji je uzeo zamah u SAD, i koji se pre svega odnosi na mlađu populaciju „Generacije Z“ (tzv. zumeri, rođenih sredinom 1990-tih do 2010.) koja sve manje uopšte uzima u obzir da radni „najmanje 40 sati nedeljno“, polako se preliva i na Evropu.

U Velikoj Britaniji, koja je po poslovnom modelu američki satelit na Starom kontinentu, još nije zaživela ideja o četiri radna dana, ali već se primećuju stidljivi koraci ka tome. Prošle godine krenu je velik test u kome učestvuje 70 kompanija sa 3.300 zaposenih.

Britanske „gazde“ su počele da „zumere“ da mame naznakom u oglasima za posao sa „petkom završavamo ranije“, piše „Blumberg“ (Bloomberg).

Nakon pandemijske krize koja je radnicima „otvorila oči“ i promenila prioritete u životu, kriza na tržištu radne snage samo je pojačana radnim stasavanjem „Generacije Z“, koja mnogo više obraća pažnju na balans posao - privatni život.

Zbog toga i poslodavci u Britaniji moraju da improvizuju i „kraći petak“ se sve više nudi kao opcija. Na onlajn portalu sa oglasima za posao „Adzuna“ zabeležen je nagli skok u takvim oglasima. Ovog marta zabeleženo 1.426 oglasa koji nude i raniji odlazak kući petkom, odnosno nešto malo produženi vikend, naspram 583 oglasa istog meseca pre pet godina (i kovida, generalno).

Oglasi u kojima se javlja „kraći petak“ ciljaju mlađe zaposlene, na pozicijama na kojima je zarada između 20.000 i 40.000 funti (22.500 i 45.000 evra), prenosi „Blumberg“ podatke portala.

U nekim profesijama ovakvi oglasi su češći, pa tako u aprilu ima 348 poslova sa „kraćim petkom“ za pozicije inženjera, 207 za prodavaca 156 u IT sektoru.

Endrju Hanter, suosnivač „Adzune“, kaže da oglasi reflektuju „zahtev za više“ od poslodavaca nakon pandemije.

- Za one koji traže posao kraće radno vreme petkom signalizira da je poslodavac fleksibilan po pitanju radnog vremena i da brine o dobrobiti zaposlenog. A to su dva faktora koja su najvažnija na današnjem tržištu rada – kaže Hanter.

Biznisi iz kojih dolaze ovake, donedavno nezamislive, ponude su srednje do velike kompanije. Snabdevač odećom „DCK Grupa“, raniji odlazak na vikend uključila je na listu beneficija za svoje prodavce sa diplomom. Vazduhoplovna korporacija „Rejteon tehnolodžis“ (Raytheon Technologies Corp) ga nudi u ugovorima za menadžere.

Neke kompanije idi i korak dalje, pa nude i četiri dana rada nedeljno tokom letnje sezone godišnjih odmora. Tako Ema, dvadesetjednogodišnja radnica jedne muzičke kompanije iz Londona koja planira da „relaksira“ radno vreme petkom tokom jula i avgusta, kaže da je veoma uzbuđena zbog mogućnosti da iskoristi lepše vreme. A još je bolje to što „kraći petak“ znači i da ako uzmete taj čitav dan „slobodan“ za produženi vikend, formalno se vodi kao da ste iskoristili pola slobodnog dana.

Ponuda još suviše skromna?

I pored ovakvih pokušaja da se privuče radna snaga, tržište rada u Velikoj Britaniji nije ni blizu da reši problem manjka 216.000 radnih ljudi u odnosu na vreme pre kovida. Po tome je ona jedina iz Grupe 7 najrazvijenih zemlja sveta koja se još nije oporavila od posledica pandemije.

A ni „kraći petak“ tu ništa neće popraviti kod mlađe radne snage, smatraju upućeni.

- U nekom trenutku, radićete stvari koje ne želite da radite, bez obzira na to da li imate besplatne pice na poslu, ili odmore i kraći petak. Da vam poslodavac ili šef veruje, poštuje vas i da za svoj rad budete odgovarajuće plaćeni vredi mnogo više od svega toga – napisao je Luis Kemp iz menčesterske „Lajtbalb medije“ (Lightbulb Media) na Linkedinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike