Radiće samo četiri dana: Najveći svetski poslovni test krenuo u Velikoj Britaniji

06.06.2022

07:32

0

Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu od danas testira novi model rada sa skraćenom radnom nedeljom

Radiće samo četiri dana: Najveći svetski poslovni test krenuo u Velikoj Britaniji
Copyright Pixabay

Sedamdeset kompanija, od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, kreću danas u Velikoj Britaniji s četvorodnevnom radnom nedeljom bez umanjenja plate, u okviru najvećeg svetskog testiranja novog modela rada.

Pilot projekat će trajati šest meseci u organizaciji društva "4 dana nedeljno globalno", a u partnerstvu s tink-tank grupom „Autonomi“, „Kampanjom 4 dana nedeljno“ i istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Univerziteta Oksford i Bostonskog koledža, piše „Gardijan“.

Istraživanje se zasniva na obrascu 100:80:100 – odnosno 100 posto plate za 80 odsto radnog vremena, u zamenu za obavezno održanje 100-procentne produktivnosti.

Džo O'Konor, izvršni direktor neprofitne grupe "4 dana nedeljno Global", kaže da je Velika Britanija perjanica četvorodnevne radne nedelje.

- Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvalitet života nova granica koja deli konkurenciju, i da je rad sa skraćenim radnim vremenom, fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost - navodi on.

Obimno istraživanje stručnjaka

Među onima koji učestvuju u ovom testiranju su kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savetovanja na radnom mestu, stanovanja, nege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu, pružaoci usluga hrane i pića i digitalnog marketinga.…

Istraživači će raditi sa svakom organizacijom učesnicom u projektu na merenju uticaja skraćene radne nedelje na produktivnost u poslovanju i dobrobit njenih radnika, kao i uticaja na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost.

Testiranja četvorodnevne radne nedelje, uz podršku vlada, trebalo bi da počnu kasnije ove godine i u Španiji i Škotskoj.

Džulijet Skor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i glavni istraživač ovog pilot projekta, opisuje ovaj poduhvat kao „istorijski eksperiment“.

- Analiziraćemo kako zaposleni reaguju na dodatni slobodan dan, u smislu stresa i izgaranja na radu, njihovo zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, san, korišćenje električne energije, putovanja i mnoge druge aspekte života - objašnjava ona.

Dodaje da se četvorodnevna radna nedelja generalno smatra politikom trostrukih benefita – pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.

- Naši istraživački napori će kopati po svemu tome - ističe Skor.

Ed Siel, izvršni direktor „Čeriti banke“ je ponosan što je ovo jedna od prvih banaka u Velikoj Britaniji koja je prihvatila četvorodnevnu radnu sedmicu.

- Već dugo smo šampion po pitanju fleksibilnog rada... Za „Čeriti banku“, prelazak na četvorodnevnu sedmicu predstavlja prirodan naredni korak - poručio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike