Nadzorni odbor nije (još) odobrio da EPS bude akcionarsko društvo

03.04.2023

12:10

0

O odluci o transformaciji u akcionarsko društvo, koju je donela Vlada Srbije još 2014. godine, danas raspravljao Nadzorni odbor JP „Elektroprivreda Srbije“ ali odluka nije doneta

Nadzorni odbor nije (još) odobrio da EPS bude akcionarsko društvo
Zgrada uprave EPS-a - Copyright 24sedam/S.Š.

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) na današnjoj sednici razmatraao je predlog nove odluke o transformaciji ovog javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Sednica se nastavlja sutra a odluka danas nije doneta.

Predložena transformacija kritikovana je nedavno i na sednici Naučnog saveta EPS-a kada je većina članova ovog tela na vanrednoj sednici usvojila stav po kome predlažu da se obustave najavljeni koraci u transformaciji EPS u akcionarsko društvo, jer bi, kako oni smatraju, sprovođenje onoga što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.

Članovi Naučnog saveta su istakli da javno snabdevanje električnom energijom treba da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja koriste krupnom kapitalu i da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

Upozorili su da se društveni interes ne sme staviti u senku interesa uticajnih investitora i da treba uvažiti stavove struke, kao i negativne posledice koje je transformacija elektroprivrede imala u drugim zemljama.

Prema njenim rečima, dezinformacija je da je struka protiv transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.

I radnici će u Nadzorni odbor

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je danas da će predstavnici radnika biti deo Nadzornog odbora EPS AD i naglasila da se time štite interesi radnika.

Ona je za RTS rekla da niko ne treba da se plaši i da promene neće uticati na radnike koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao, navodi ministarstvo u saopštenju.

Ministarka je ocenila i da svi ostali otpori predstavljaju borbu za lične interese i precizirala da se promena pravne forme EPS-a odnosi na uređenje odnosa države i upravljanja.

Ministarka smatra da to što se na Naučnom savetu na primedbe o transformaciji preduzeća nisu izjasnili (ni za ni protiv) dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metaluškog, Fakulteta tehničkih nauka iz Novoga Sada, direktori instituta Nikola Tesla i Mihailo Pupin.

- Struka je apsolutno za promene, za promene na bolje, odgovorno upravljanje, za EPS koji će efikasnije poslovati zarad i u interesu građana Srbije – smatra Đedović.

Kako prenosi RTS, Nadzorni odbor prošle sedmice nije usvojio odluku o transformaciji jer se tome suprostavio sindikat EPS-a.

Pre nekoliko dna je ministarka Đedovićje podsetila javnost da je odluka o promeni pravne forme EPS-a doneta još 2014. godine i da mora da se sprovede, kao i da EPS treba da postane akcionarsko društvo zatvorenog tipa (na berzi) u vlasništvu države 100 odsto.

Nadzorni odbor EPS čine predsednik građevinski inženjer prof Jovan Despotović iz preduzeća „Cekibeo“, i članovi zamenik generalnog direktora „Beograd na vodi“ Aleksandar Trifunović, mašinski inženjer prof. Aleksandar Gajić, i direktor Uprave za rezerve energenata u okviru Ministarstva rudarstva i energetike Dragiša Lazarević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike