Čeka se Vlada: Nadzorni odbor EPS se slaže da EPS postane akcionarsko društvo

13.12.2022

14:12

0

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojio je predlog odluke kojom bi uz saglasnost Vlade to javno preduzeće postalo akcionarsko društvo

Čeka se Vlada: Nadzorni odbor EPS se slaže da EPS postane akcionarsko društvo
Elektroprivreda Srbije - Copyright 24sedam/S.Š.

Elektroprivrede Srbije bi konačno trebalo da preraste iz javnog preduzeća u akcionarsko u vlasništvu države, smatraju u Nadzornom odboru EPS. Ova ideja stara je osam godina, kada je prihvaćen program reogranizacije ovog JP.

U skladu sa tim usvojen je i predlog odluke o izmeni i dopuni osnivačkog akta EPS-a, kao i predlog statuta Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije.

Predlozi odluka usvojeni su 9. decembra, a prema njima EPS bi poslovao kao akcionarsko društvo, dok bi se njegov osnovni kapital od nešto više od 365 milijardi dinara pretvorio u osnovni, akcijski kapital a država bi postala vlasnik svih 36.510.509 akcija.

U obrazloženju se navodi da je zaključkom Vlade Srbije iz 2014. godine prihvaćen program reorganizacije EPS-a, kojim je predviđena promena njegove pravne forme u akcionarsko društvo.

Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koje građani ostvaruju u postupku privatizacije propisano je da je osnivač EPS-a dužan da obezbedi da preduzeće promeni pravnu formu i da svoj osnovni kapital iskaže u akcijama na osnovu korigovane knjigovodstvene vrednosti kapitala.

Vlada Srbije je usvojila strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kojom je kao jedna od mera za postizanje opštih i posebnih ciljeva definisana i promena pravne forme javnog preduzeća u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću.

Kao očekivani efekti promene pravne forme EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo prepoznati su postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja, zatim uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja i vođenja poslova te racionalnije korišćenje kadrova.

Konačnu odluku o promeni pravne forme EPS-a doneće Vlada Srbije koja je osnivač preduzeća.

U NO EPS su prof. Jovan Despotović, kao predsednik a kao članovi zamenik direktor „Beograda na vodi“ Aleksandar Trifunović, prof. Aleksandar Gajić i prof. Petar Stanojević, specijalni savetnik u Ministarstvu energetike i Srđan Alimpijević iz redova zaposlenih.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike