Lakše zapošljavanje stranaca u Srbiji: Gde su nam radnici najpotrebniji?

01.04.2023

19:35

0

Autor: S. G.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca

Lakše zapošljavanje stranaca u Srbiji: Gde su nam radnici najpotrebniji?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sve češće građevinske radove u Srbiji izvode radnici iz Turske ili daleke Kine i Indije, a odatle nam dolaze i vozači i dostavljači. Ova zanimanja su najdeficitarnija i preduzeća muku muče dok nađu radnu snagu, a kako kažu, čekaju i po nekoliko meseci dok se ne završe adiministrativne procedure oko zapošljavanja stranaca.

Upravo zbog toga Vlada Srbije je na sednici, 30. marta, usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca. Na taj način će se omogućiti da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere, vezane kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

Odobreno 30.000 radnih dozvola

Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola. Kako je saopštila Vlada Srbije, izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Takođe, jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji.

Inače, premijerka Ana Brnabić je nedavno navela da je prošle godine za radnu dozvolu bilo 35.000 zahteva stranaca, a da je odobreno 30.000, dok je 65.000 bilo zahteva za boravišnu vizu, najviše zbog spajanja porodica.

Premijerka je rekla da se trend povećanja nastavio i ove godine, kada je za mesec i po bilo više od 8.000 zahteva. Ona je istakla da će izmenjenim zakonom o strancima biti objedinjene radna i boravišna dozvola, i da će cela procedura biti elektronska što ide u prilog lakšem i bržem zapošljavanju.

Prema rečima Jelene Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije, oni su podržali nova zakonska rešenja.

24sedam/Maja Kostić
Stigli nam i radnici iz Afrike...

- Naročito zbog toga što smo ranije ukazivali da je procedura zapošljavanja stranaca previše dugačka i da taj vakuum od 30 dana između dobijanja boravišne i radne dozvole može u praksi dovesti do rada na crno – kaže za 24sedam Jelena Jevtović.

Kako dodaje, zbog duge procedure stranci su bili prepušteni sami sebi kad stignu u Srbiju.

Manjak i u ugostiteljstvu

- Strani državljani koji dolaze su neinformisani o proceduri dobijanja dozvola, i često dođu sa nedovoljno novca i onda traže način da ’premoste’ period od dolaska do početka regularnog zaposlenja. Nadamo se da će državni organi imati kapacitete da ispoštuju rokove predviđene novim zakonskim rešenjem i da će zapošljavanje stranaca biti ubrzano i u praksi – naglašava ona.

U Uniji poslodavaca takođe navode da je najveći deficit radnika u sektoru građevine, transporta, a kako se bliži leto procena je da će biti veliki manjak radne snage i u ugostiteljstvu i pratećim uslužnim delatnostima. 

Pixabay
Nedostaju nam i konobari

U Privrednoj komori Srbije ranije je istaknuto da je cilj novih zakona da Srbija bude konkurentna na međunarodnom tržištu rada. I u PKS kažu da najviše radnika u Srbiju dolazi iz Rusije, Kine, Turske i zemalja u okruženju, i da nam nedostaju kadrovi i sa srednjom, i sa visokom stručnom spremom. Kao razloge za deficit radnika navode pre svega demografska kretanja, odlazak naših građana u inostranstvo, ali i nezainteresovanost stanovništva za obavljanje određenih poslova.

U sindikatima za taj manjak radne snage optužuju loše uslove rada, male plate i neka zakonska rešenja. Duško Vuković iz SSSS rekao je ranije za 24sedam da smo svi svesni da je stranih radnika sve više po našim i gradilištima u regionu. Tome je doprinelo i to što se i u građevini domaći radnici preko agencija „iznajmljuju“ kompanijama, kao da su sezonci u poljoprivredi.

Prema podacima Sindikata radnika građevinarstva, s kraja prošle godine, kod nas najviše grade Turci, Indusi i Kinezi.

Zaštita domaćeg tržišta rada

Inače, proces izmena i dopuna zakona o zapošljavanju stranaca započet je 2019. godine, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca treba da se harmonizuju, jer su povezani.

Na taj način će, kako ističu, biti olakšan način zapošljavanja i boravka stranaca u Srbiji, a predloženo je da rok u kome bi nadležne institucije dale odgovor bude 15 dana od dana dostavljanja dokumentacije. Takođe, jedna od izmena biće skraćen period boravka za dobijanje stalnog boravka u zemlji, a sve aplikacije mogu da se podnesu elektronskim putem.

Takođe, oni su ukazali na to da se mora štititi i domaće tržište rada, te da će Nacionalna služba za zapošljavanje i dalje sprovoditi test tržišta rada.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike