Francuzi u Srbiji zapošljavanju mlade: Najtraženiji IT ali ponuda raznovrsna

18.11.2022

09:40

0

Francusko-srpska privredna komora organizuje "Francusku nedelju" sa ciljem promocije francuskog biznisa u Srbiji

Francuzi u Srbiji zapošljavanju mlade: Najtraženiji IT ali ponuda raznovrsna
Prilika za praktično znanje: Mladi na poslu - Copyright Pixabay

Od 17. do 23. novembra u Srbiji traje „Francuska nedelja“, gde se promoviše biznis te zemlje u Srbniji ali i kulturni, edukativni i poslovni događaji u Francuskoj.

Francuske kompanije otvorile su vrata za zapošljavanje mladih Srbije a direktorka Francusko-srpske komore, Sanja Ivanić, rekla je za RTS da zainteresovani za zaposlenje u 21 francuskoj i srpskoj kompaniji u okviru komore mogu da pronađu informacije na sajtu Francuskanedelja.rs.

- Najtraženija su različia zanimanja koja su u IT sektoru ali dosta se traže i ostala tehnička zanimanja, pre svega, inženjeri i tehničari. Ponude su zaista raznolike. Kompanije su iz najraznovrsnijih sektora, tako da verujem da će svako pronaći ponešto - navela je Ivanićeva.

Dodala je da u Srbiji posluje oko 130 francuskih kompanija, što je, kako je ocenila, premalo, kao i da one zapošljavaju između 12.000 i 13.000 ljudi sa tendencijom rasta poslednjih godina.

Dodala je da sledeće nedelje u Srbiju dolazi delegacija francuskog Senata i da će ići i u posetu preduzećima, među njima i Šnajder elektriku u Novom Sadu.

Ona je navela da bilateralna razmena Srbije i Francuske stalno raste.

Govoreći o srpskim kompanijama na francuskom tržištu Sanja Ivanić je rekla da se iz Srbije za Francusku najviše izvoze proizvodi od kaučuka i da je reč o gumama iz Pirota („Mišlen“, odnosno „Tigar tajers“), a da poslednjih godina zabeležen porast od 20 odsto izvoza iz Srbije iz poljoprivredne i prehrambene industrije.

Manifestacija "Francuska nedelja", 10. do sada, otvorena je ove godine pod sloganom "Svetla Pariza na beogradskim ulicama".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike