Rad bez prijave i čekanja: Severna Makedonija ukinula radne dozvole u okviru Otvorenog Balkana

13.02.2023

17:05

0

Poslanici su sa 62 glasa "za", bez ijednog protiv i uzdržanih, izglasali Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu

Rad bez prijave i čekanja: Severna Makedonija ukinula radne dozvole u okviru Otvorenog Balkana
Skoplje - Copyright Pixabay

Skupština Severne Makedonije usvojila je danas sporazume potpisane u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", koji omogućavaju ukidanje radnih dozvola i slobodno tržište rada za građane Severne Makedonije, Srbije i Albanije.

Poslanici su sa 62 glasa "za", bez ijednog protiv i uzdržanih, izglasali Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, prenela je Nova Makedonija.

Poslanici su istim brojem glasova dali podršku i Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom povezivanju šema za elektronsku identifikaciju građana iz tri zemlje članice Otvorenog Balkana.

Youtube printscreen
 

Ugovorom o uslovima za slobodan pristup tržištu rada omogućeno im je da rade u bilo kojoj od država bez dobijanja radnih dozvola, bez barijera, bez prijava i čekanja i bez administrativnih troškova.

Sporazum o uslovima za međusobno povezivanje šema elektronske identifikacije predviđa pristup elektronskim uslugama nacionalnih portala kroz kreiranje elektronske identifikacije "Otvoreni Balkan" za ostvarivanje mogućnosti pristupa tržišta rada u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji. Sporazume su 21. decembra 2021. godine u Tirani potpisali lideri tri zemlje inicijative "Otvoreni Balkan" - tadašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike