Premijerka Brnabić: Evropske firme u Srbiji zapošljavaju više od 280.000 ljudi

28.02.2023

13:21

0

Kada bi sve zemlje regiona ušle u projekat 'Otvoreni Balkan', BDP regiona porastao bi za sedam odsto, istakla je premijerka

Premijerka Brnabić: Evropske firme u Srbiji zapošljavaju više od 280.000 ljudi
Premijerka Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su glavni strateški prioriteti spoljne politike Srbije EU i regionalna saradnja i tim povodom naglasila da su samo u decembru 2022. evropske kompanije u Srbiji direktno zapošljavale 281.363 ljudi, a da bi kada bi sve zemlje regiona ušle u projekat 'Otvoreni Balkan', BDP regiona porastao za sedam odsto.

- Kada pogledate našu ekonomiju mi smo već praktično deo EU, 70 odsto stranih direktnih investicija dolazi iz zemalja članica EU, 65 odsto našeg izvoza ide na tržište EU - rekla je Brnabić u uvodnom delu regionalne konferencije "Evroatlantske integracije zapadnog Balkana, perspektive - Zapadni Balkan, Transatlantska saradnja i građansko društvo".

Godišnji rast jedan odsto

Predsednica vlade ističući spoljno-političke strateške prioritete Vlade Srbije, evropske i regionalne integracije, podsetila je da su evropske kompanije u Srbiji daleko najveći i najvažniji poslodavac i direktno i indirektno.

- U decembu 2022. kompanije iz EU u Srbiji direktno su zapošljavale 281.363 ljudi - rekla je ona i dodala da je to ukupno, ako se pogledaju ekonomski modeli, i naš izvoz na tržište EU, četiri i pet puta više dodatnih radnih mesta.

Brnabić je u uvodnom delu skupa govorila i o značaju incijative Otvoreni Balkan, ne zato što je to naša autohtona incijativa, već što implementacija odluka ne zavisi od konsenzusa, kao što je to slučaju drugih incijativa poput CEFTA sporazuma i Berlinskog procesa.

- Ako bi se u okviru inicijative Otvoreni Balkan primenili svi sporazumi koje imaju Albanija, Severna Makedonija i Srbija, to bi na godišnjem nivou doprinelo rastu BDP do jedan odsto, odnosno od 0,5 i 0,7 odsto, a ako bi se svi unutar ZB priključili incijativi i ratifikovali i primenili sve sporazume o kojima razgovaramo imali bismo potencijal da se u narednih nekoliko godina BDP regiona poveća za sedam odsto - rekla je Brnabić.

Pixabay
 

Predsednica vlade podsetila je da je EU daleko najveći donator u Srbiji. Brnabić je naglasila da svako od nas mora priznati da je EU najveći mirovni projekat čovečanstva i daleko najuspešniji.

- Zemlje Zapadnog Balkana treba da budu deo mirovnog projekta i verujem da drugotrajni mir i rauzmevanje među zemljama ZB može biti garantovano najbrže kroz naše zajedničko članstvo u EU - rekla je Brnabić koja je govorila o tri glavna razloga zašto EU integracije jesu i treba da budu osnovni prioritet naše spoljne potlike, kao i regionalna saradnja.

Povezivanje od vitalnog značaja

Takođe, rekla je da bi i svaka percepcija nestabinosti uticala na investicije u Srbiji. Poslednjih 10 godina, zahvaljujući inicijativama koje su se bavile regionalnom saradnjom i u velikoj meri i Briselskom sporazumu potpisanom 2013. obezbedili smo, kako je dodala, percepciju stabilnosti ili percepciju da će biti manje nestabilnosti i da svari u ovom delu Evrope ide u dobrom smeru.

- Nema stabilne Srbije ni jake Srbije ako region nije jak i dobro povezan. Zato je u vitalnom interesu Vlade Srbije da se bavi povezivanjem u dobrobiti, ekonomskoj, političkoj, i svakoj drugoj za sve koji žive u ovom regonu - rekla je Brnabić u uvodnom deli konferencije, na kojoj su govorili i norveški i američki ambasador Jern Eugen Jelstad i Kristofer Hil.

Skup oraganizuje Balkanski fond za demokratiju nemačkog Maršalovog fonda SAD kao deo projekta "Jačanje EU integracija u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji" uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Konferenciji prisustvuju i ambasadori SAD i Velike Britanije, kao i ministar za evropske integracije Tanja Miščević i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike