Slabi na minus: Još jedna mana e-automobila o kojoj se malo govori

09.03.2023

12:09

0

Baterije na električnim vozilima pokazale su se mnogo manje otporne na zimu nego što se mislilo

Slabi na minus: Još jedna mana e-automobila o kojoj se malo govori
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Novo istraživanje pokazalo da su baterije električnih vozila osetljivije nego što se mislilo

Električni automobili sa potpuno napunjenom baterijom gube do trećine kapaciteta na hladnoći. To je utvrđeno nakon testiranja na desetak električnih vozila koje je sproveo časopis „Vuot kar“ (What car).

Obavljeno je tako što su vozila bila potpuno napunjena pre nego što su ostavljena preko noći na temperaturama u rasponu od nula do dva stepena, piše „Tajms“.

Automobili su se zatim vozili na poligonu za testiranje na različitim vrstama puta i uslovima vožnje dok se nisu zaustavili. Časopis je otkrio da „fanki ket first edišen“  ima najveće neslaganje između naznačenog, ili „reklamiranog“, dometa i stvarne udaljenosti pređene po hladnom vremenu.

Najmanje zimogrožljiv "Jaguar"

Za hečbek sa petoro vrata kineski proizvođač „Ora“ navodi da ima domet od 310 kilometara (193 milje), ali se zaustavio nakon samo 210 (130 milja) prilikom testiranja, odnosno više nego za trećinu manje. „Reno megan e-tek“ imao je odstupanje od 32 odsto, a auto koji se najviše približio svojoj reklamiranoj ponudi bio je „nisan aria“, sa odstupanjem od 16 odsto. Američki „tesla model i“ bio je na drugom mestu sa 18 odsto.

Vil Najtingejl, koji je predvodio tim za testiranje, rekao je da je ono "osmišljeno da kupcima automobila pruži najjasnije razumevanje koliko će milja obično moći da pređu u zimskim britanskim uslovima".

Kompanija sa sedištem u Sijetlu testirala je gubitak trošenja baterije u 7.000 automobila na temperaturama između -7 i -1 stepeni. Vozilo sa najboljim performansama bio je „jaguar i-pejs“, koji je imao procenjeni gubitak dometa od tri odsto, ali je „folksvagen ID.4“ imao gubitak dometa od 30 odsto.

Od 2030. godine u Velikoj Britaniji biće zabranjena prodaja novih automobila i kombija na benzin i dizel, a zabrana će se odnositi i na hibridna vozila od 2035. godine.

Zabranu za benzince i dizelaše sprema i EU, ali je konačno glasanje članica o tome odloženo zbog protesta prevashodno Nemačke i Italije, odnosno njihovih proizvođača luksuznih sportskih automobila.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike