I Bentli na struju: V12 odlazi u istoriju

22.02.2023

10:39

0

Legendarni britanski proizvođač automobila obustaviće proizvodnju benzinskog motora V12 nakon dve decenije

I Bentli na struju: V12 odlazi u istoriju
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nakon dve decenije proizvodnje dvanaestocilindričnog benzinskog motora u svoja vozila čuveni britanski proizvođač luksuznih automobila „Bentli“ odlučio se da ga penzioniše i zameni električnim  novitetom.

Do sada je proizvedeno više od 100.000 te vrste motora, a kompanija se obavezala da će do 2030. godine preći na proizvodnju isključivo električnih motora, prenosi Skaj njuz.

Kako se navodi, u aprilu naredne godine kompanija će prestati da proizvodi motore V12, što se poklapa sa zabranom prodaje novih automobila na benzin i dizel u Velikoj Britaniji.

Osim „Bentlija“, još nekoliko proizvođača se obavezalo da će preći na proizvodnju električnih motora, poput „Jaguara“ i „BMW-a“.

Predsednik i izvršni direktor kompanije „Bentli“, Edrien Holmark, rekao je da je motor V12 moćan motor koji je ubrzao i automobile i brend, ali da je došlo vreme da se povuče.

Kompanija je saopštila da se nada da će izvršiti preobuku 30 zaposlenih koji su uključeni u sklapanje i testiranje V12. Kada se obustavi proizvodnja benzinskog motora, svi modeli će imati opciju hibridnog pogona.

„Bentli“, u vlasništvu „Folksvagen Grupe“, ostvario je rekordnu prodaju u 2022. godini, isporučivši 15.174 automobila, što je povećanje od četiri odsto u poređenju sa prethodnih 12 meseci. To povećanje vezuje se za veću potražnju u SAD, Evropi i azijsko-pacifičkom regionu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike