Tesla na račun države otvara svoje punjače za sve e-automobile

15.02.2023

14:38

0

Kompanija Tesla će dobiti državne subvencije da otvori deo svoje mreže za punjenje električnih automobila svih proizvođača

Tesla na račun države otvara svoje punjače za sve e-automobile
Ilon Mask - Copyright Hannibal Hanschke/Pool via AP

Vodeći američki proizvođač električnih automobila „Tesla“ će otvoriti deo svoje mreže za punjenje vozila i za automobile rivalskih kompanija. To otvaranje će se odigrati u okviru federalnog programa vrednog 7,5 milijardi dolara, saopštila je danas administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Kako navodi Rojters, takav potez mogao bi da od „Teslinih“ parkinga stvori ''univerzalnu stanicu za dopunu'' u eri vozila na električni pogon i tako delom naruši konkurentsku prednost toj kompaniji koja trenutno jedina ima mrežu tzv. superbrzih punjača u SAD, a delom postane i „monopolista“ a glavnim putevima.

Do kraja sledeće godine „Tesla“ će otvoriti ukupno 3.500 novih i postojećih stanica za punjenje duž koridora autoputa, kao i 4.000 sporijih punjača na lokacijama poput hotela i restorana, za korisnike automobila koje ne proizvodi ta fabrika, saopštila je Bela kuća.

Zvaničnik Bele kuće saopštio je da će „Tesla“ imati pravo na subvencije sve dok punjači te kompanije dozvoljavaju punjenje drugim vozilima sa federalnim standardom punjenja.

Rojters navodi da kompanija „Tesla“ poseduje 17.711 superpunjača, što čini oko 60 odsto ukupnog broja brzih punjača u SAD, a postoji i oko 10.000 "destinacionih" punjača sa „tesla“ utikačima koji mogu da dopune vozilo preko noći.

Koordinator Bele kuće za infrastrukturu, Mič Landrio, ocenio je da je direktor „Tesle“ Ilon Mask tokom razgovora bio konstruktivan i ''veoma otvoren''.

Zvaničnici Bele kuće nisu rekli da li je ugovor potpisan, ali će federalni zvaničnici kontrolisati isplatu oko trećine federalnog programa vrednog 7,5 milijardi dolara, dok će savezne države kontrolisati isplate ostale dve trećine, navodi agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike