Svako drugo radno mesto u IT prazno: Velika pretnja ekonomiji Nemačke

22.02.2023

08:37

0

Autor: 24sedam

Nedostatak stručnjaka u digitalnom sektoru u Nemačkoj je toliki da preti da zakoči celu privredu, upozoravaju analitičari

Svako drugo radno mesto u IT prazno: Velika pretnja ekonomiji Nemačke
Ilustracija - Copyright Pexels

IT sektor bi mogao da postane kočnica nemačke ekonomije u narednim godinama jer nedostaje stručnjaka na svim pozicijama, upozorenje je koje stiže iz najnovije ankete Instituta nemačke privrede IW, javlja agencija DPA.

Institut je u studiji naveo kako bi Nemačkoj do 2026. moglo nedostajati nešto manje od 106.000 kvalifikovanih radnika u digitalnoj industriji. Najveći dosad zabeleženi podatak bio je 100.000 ljudi u 2018. godini. Gledano na celom tržištu, više od polovine radnih mesta mogu da postanu upražnjena.

- Digitalna zanimanja ključna su za uspeh digitalne transformacije i za digitalnu nezavisnost Nemačke - zaključuje studija IW koja traži hitne mere, prenosi Feniks-magazin.

Jedna od mera koje se predlažu je olakšana pravila za useljavanje stručnjaka iz inostranstva.

Ukupno je, prema podacima IW-a, 2021. godine u Nemačkoj 2,64 miliona zaposlenih radilo na poslovima povezanim s digitalnim sektorom, od građevinskih i elektrotehničara do programera.

Prema predviđanjima stručnjaka, ako se sadašnji trendovi nastave, taj će se broj do 2026. povećati za 11,2 posto na gotovo tri miliona.

Rast je podstaknut potražnjom za IT stručnjacima, koji čine oko trećinu svih zaposlenih u digitalnim poslovima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike