Surova konkurencija: Od novih startapa ostane svaki deseti, ali...

17.02.2023

11:10

0

U svetu ima oko 150 miliona startapa i svake godine se otvori više od 50 miliona novih i pored toga što šanse za opstanak nisu velike

Surova konkurencija: Od novih startapa ostane svaki deseti, ali...
Ilustracija - Copyright Unsplash

Od 50 miliona startapa, koliko se procenjuje da ih se u svetu pokrene svake godine, drugu godinu poslovanja doživeće tek svaki deseti, pokazuju istraživanja.

Ali i pored toga, startapi u Srednjoj i Istočnoj Evropi (CEE) sve više privlače pažnju investitora širom sveta, kažu u „Majkrosoftu“.

Iz ove gloalbne kuće sa sedištem u SAD, navode da predviđanja pokazuju da se vrednost startapa u poslednjih 10 godina povećala 19 puta, a da je regionu CEE je "rođeno" 19 "jednoroga", odnosno firmi čija je procenjana vrednost veća od milijardu dolara.

Kako je navedeno, put razvoja startapa je nepredvidiv i ispunjen neizvesnošću, a kako bi preživeli, uz kapital i ulaganja, neophodne su im odgovarajuće veštine, iskusni mentori, mogućnosti umrežavanja, lakši pristup globalnim tržištima i korisnicima.

- Startapi pokreću inovacije i napredak u svakom segmentu privrede rešavanjem izazova ili osmišljavanjem novih načina rada. Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija i igrača na tržištu i time stvaraju neprekidan ciklus razvoja talenata i, posledično, više prilika za zapošljavanje - kaže regionalni direktor za marketing i operacije „Majkrosfota“ u regionu Alfredo Đanatasio, navedeno je u saopštenju.

Baltički region smatra se domom nekih od najvećih evropskih startapa, sa Estonijom na čelu. U istočnoj Evropi i Evroaziji bugarska startup kompanija „Fantasian Ltd“ razvila je softver „fantastik stej“ za agencije i vlasnike nekretnina, a u Mađarskoj je startap „EDUardo Busines s Simulation“ stvorila zanimljivu platformu za poslovnu simulaciju, na temelju „Majkrosoft“ tehnologija.

Naš region, kako je navedeno, može da se pohvali rastućom startap  scenom.

Softverska platforma srpskog startapa „B2Bee“ sadrži nekoliko integrisanih aplikacija, a njihova strategija je da se obuhvati end-to-end potrebe veletrgovaca preko prodajnih kanala, od zaprimanja do isporuke.

Kao što je nedavno „Majkrosoft“ istraživanje pokazalo, digitalno napredne zemlje dokazano su zelenije, bogatije, inovativnije i konkurentnije, a imati jaku i digitalno dobro razvijenu startap scenu jedan je od ključnih pokretača njihovog uspeha.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike