Ana Brnabić: Izvoz IKT usluga dostigao 2,7 milijardi evra

25.01.2023

14:35

0

Srbija se na vreme priključila digitalnoj revoluciji, naglasila je premijerka

Ana Brnabić: Izvoz IKT usluga dostigao 2,7 milijardi evra
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

Srbija danas nije ista zemlja u odnosu na pre deset godina i ako ovim stopama nastavimo, biće još mnogo drugačija, naprednija i jača za 10 godina, istakla je danas premijerka Ana Brnabić i ukazala da se Srbija na vreme priključila digitalnoj revoluciji i da će ove godine izvoz naših IKT usluga biti "neverovatnih 2,7 milijardi evra".

Kako je navela, pre samo deset godina izvoz IKT usluga iznosio je samo 375 miliona evra.

Ona je navela da se vremena menjaju, a da se države i privrede koje su jake, otporne, prilagodljive menjaju sa njima i istakla da je malo ko verovao da Srbija može biti jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije.

Brnabić dodaje da je od vremena kada je bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u vladi Aleksandra Vučića mnogo urađeno u pogledu digitalizacije, kroz uvođenje elektronske uprave i velikog broja elektronskih usluga koje su danas na raspolaganju, kao i kroz rast domaćeg izvoza informaciono-komunikacionih tehnologija.

Ona je napomenula da se u senci globalnih kriza kao što su kovid 19, nedostatak energenata, nedostatak hrane, problemi sa vodom, rat u Ukrajini, međusobno razilaženje velikih sila, prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promenama događa jedna drugačija promena koju je Srbija na vreme razumela, i uvidela značaj i potencijale koje donosi, a to je tehnološka revolucija.

Brnabić je u autorskom tekstu za "Politiku" istakla da je digitalna revolucija dovela do povezivanja škola na internet, uvođenja digitalnih nastavnih sadržaja, programiranja u osnovne škole, specijalizovanih IT odeljenja u srednjim školama, specijalizovanih master programa na fakultetima, zajedno sa privredom.

- Naši startapi i naučnici danas imaju na raspolaganju i najmoderniji superkompjuter u jednako modernom Državnom data- centru, i naučno-tehnološke parkove u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu, a uskoro i u Kragujevcu i Kruševcu. Srbija je danas međunarodno prepoznata kao zemlja inžinjera, inovativnih i kreativnih ljudi - istakla je premijerka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike