U Srbiju zvanično ušlo da radi samo 30.000 stranaca

21.02.2023

12:22

0

Prošle godine je odobreno 30.000 radnih dozvola za strance, rekla premijerka Ana Brnabić

U Srbiju zvanično ušlo da radi samo 30.000 stranaca
Ilustracija - Copyright Pixabay

U 2022. godini, u kojoj je prema nezvaničnim procenama u Srbiju ušlo samo Rusa i Ukrajinaca 200.000, zabeležen veliki skok u registrovanju stranih (IT) firmi u Agenciji za privredne registre a po gradilištima mahom vidimo radnike iz Turske i sa Dalekog Istoka, zvanična statistika beleži relativno mali broj stanih radnika.

Premijerka Ana Brnabić je na uručenju donacije kompanije MTU Vazduhoplovnoj akademiji, navela da je prošle godine za radnu dozvolu bilo 35.000 zahteva stranaca, a da je odobreno 30.000, dok je 65.000 bilo zahteva za boravišnu vizu, najviše zbog spajanja porodica.

Premijerka je rekla da se trend povećanja nastavio i ove godine, kada je za mesec i po bilo više od 8.000 zahteva.

Premijerka je rekla da očekuje da u martu u skupštinsku proceduru uđu izmene zakona o strancima, koje donose pojednostavljene procedure.

Brnabić je novinarima kazala da će izmenjenim zakonom o strancima biti objedinjene radna i boravišna dozvola, a cela procedura biće elektronska. Ona je ocenila da to ide u prilog lakšem i bržem zapošljavanju.

I dalje se "pita" Nacionalna služba za zapošljavanje

Zakon je trenutno u fazi javne rasprave, a na jednoj od njih, u Privrednoj komori Srbije danas je istaknuto da je cilj da Srbija bude konkurentna na međunarodnom tržištu rada.

Proces izmena i dopuna započet je 2019. godine, a predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Zorica Vulić ukazala je da Zakon o strancima i Zakon o zapošljavanju stranaca treba da se harmonizuju, jer su povezani.

Kako je rekla, na taj način biće olakšan način zapošljavanja i boravka stranaca u Srbiji, a predloženo je da rok u kome bi nadležne institucije dale odgovor bude 15 dana od dana dostavljanja dokumentacije.

Takođe, jedna od izmena biće skraćen period boravka za dobijanje stalnog boravka u zemlji, a sve aplikacije mogu da se podnesu elektronskim putem.

- Uvodi se jedinstven postupak, jedinstvena dozvola za rad, kompletan postupak je digitalizovan - rekla je Sanja Gavrilović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je ukazala da se mora štititi i domaće tržište rada, te da će Nacionalna služba za zapošljavanje i dalje sprovoditi test tržišta rada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike