Srpski startapi zasada donose 2.500 novih radnih mesta

21.02.2023

18:45

0

Autor: S. G.

Startapi uvode inovativne proizvode i usluge, što stvara potpuno nove industrije i tržišta, a to dovodi do značajnog ekonomskog rasta, kaže ministarka nauke Jelena Begović

Srpski startapi zasada donose 2.500 novih radnih mesta
Ilustracija - Copyright Profimedia

Oko 450 do maksimum 500 startapa, koliko ih ima u Srbiji, kreirali su u 2022. godini do 2.500 novih radnih mesta, prema analizi "Digitalne Srbije", istakao je Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative "Digitalna Srbija".

Prema njegovim rečima, prošlogodišnji skener od 150 startap firmi pokazao je da su one planirale da zaposle oko 850 ljudi.

24sedam/Promo/Zoran Petrović
Na predstavljanju platforme Dealroom

- Ako to prenesemo na celokupan startap sistem, očekivanja su bila da u 2022. bude kreirano od 2.000 do 2.500 novih radnih mesta. Precizne podatke imaćemo za desetak dana – naveo je Bjelotomić na današnjem predstavljanju globalne platforme Dealroom.

Ova globalna baza podataka o startap ekosistemima, kako se navodi, ima cilj da olakša povezivanje, poboljša transparentnost i vidljivost srpskog startap ekosistema, kako lokalno, tako i globalno, a na njoj se trenutno nalazi oko 80 startap ekosistema iz celog sveta.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović naglasila je da Dealroom platforma ima snažan fokus na startap ekosisteme, pružajući detaljne informacije o startap zajednicama, trendovima finansiranja i ključnim igračima u svakom regionu.

Šta sve sadrži Dealroom

*Pregled najuspešnijih startapa ekosistema

*Spisak najbrže rastućih startapa baziranih na blokčejnu, između ostalih sektora

*Pregled gejming  startapa

*Pregled najnovijih rundi ulaganja po tipu investitora ili lokaciji investitora

*Pristup platformi startapima je besplatan, uz registraciju

Ona je istakla da ova platforma omogućava preduzetnicima i investitorima da identifikuju potencijalne partnere, konkurente i mogućnosti ulaganja. Dealroom pruža dragocene podatke i uvid vladama i kreatorima politike, pomažući im da razumeju potrebe lokalnih tehnoloških industrija, kako bi mogli da donesu odluke o regulativi i investicijama.

Nauka i startap bliski

- Startap ekosistemi su važni za privredu iz nekoliko razloga, i to je otvaranje radnih mesta, jer su startapi važan izvor novih poslova u privredi. Kako nove kompanije rastu, često moraju da zaposle više ljudi, što stvara mogućnosti za zapošljavanje i smanjuje stopu nezaposlenosti. Zatim, inovacije, startapi se često osnivaju sa ciljem da naruše tradicionalne industrije i uvedu nove i inovativne proizvode i usluge. Ovo može dovesti do stvaranja potpuno novih industrija i tržišta, što može dovesti do značajnog ekonomskog rasta - rekla je Begovićeva.

24sedam/S.G.
Jelena Begović, ministarka nauke

Ministarka je istakla da su nauka i startap ekosistemi blisko povezani, jer su brojni startapi osnovani sa naučnim ili tehnološkim otkrićem kao osnovom za svoju poslovnu ideju. Startapi takođe mogu koristiti naučnoj zajednici obezbeđivanjem finansiranja i podrške za istraživanje i razvoj, kao i stvaranjem novih tržišta i aplikacija za naučna otkrića. Startapi mogu pomoći da se premosti jaz između akademskog istraživanja i komercijalnih aplikacija.

Pristup podacima u realnom vremenu

Dealroom ne samo da nudi najdetaljniju sliku srpke tehnološke scene do sada, već i omogućava svakom osnivaču startapa, investitoru ili kompaniji da se predstavi na platformi, kreira svoj profil i omogući zajednici otvoren pristup podacima u realnom vremenu.  Transparentnost i podaci pomažu ne samo povezanosti ekosistema već i tome da se Srbija predstavi globalno kao novi centar inovacija i tehnologija. Adresa platforme je serbia.dealroom.co.

- Veza između nauke i startap ekosistema je ključna za pokretanje razvoja inovacija koje utiču na ekonomski rast, kao i za razvoj nauke i transfer naučnih otkrića na tržište, odnosno materijalizaciju naučnih ideja i rešenja – zaključila je Jelena Begović.

Rangiranje i mapiranje

Dealroom u ovom trenutku sadrži već oko 250 startapa iz Srbije i pruža podatke o njihovom finansiranju, osnivačkim timovima, tehnologijama kojima se bave. Pored startapa, u bazi su predstavljeni i investitori i njihov investicioni portfolio, univerziteti, akceleratorski programi i organizacije podrške dostupne u našoj zemlji.

- Cilj Dealroom platforme je da nas stavi na globalnu mapu zajedno sa ostalim ekosistemima gde će međunarodni investitori, ali i drugi ključni igrači, moći lakše da pronađu informacije o našem startap ekosistemu. Dealroom je značajan i zbog globalnog rangiranja i mapiranja u izveštajima kao što je Startup Genome, koji podatke o investicijama koje su se desile i rastu startapa preuzima sa ovakve paltforme. Jednom rečju, Dealroom deluje kao lična karta svakog startap ekosistema – istakao je Nebojša Bjelotomić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike