Hoće li oni zameniti srpske radnike u Nemačkoj: Roboti na baušteli

21.02.2023

09:17

0

Autor: 24sedam

Na gradilištima u Zapadnoj Evropi može se očekivati sve veći broj robota koji će zameniti ljude na jednostavnijim poslovima

Hoće li oni zameniti srpske radnike u Nemačkoj: Roboti na baušteli
Roboti uskoro svakodnevica na gradilištima - Copyright Screenshot: Deutsche Welle

Građevinska branša je konzervativna svuda u svetu i teško prihvata novine, ali i ovde se tehnologija polako „uvlači“ u svakodnevni proces proizvodnje, kaže video prilog „Dojče vele“.

Roboti već unose revoluciju u građevinarstvo u Nemačkoj i Švajcarskoj. „Robopas“ snima teren i dokumentuje promene na objektima na gradilištu, a „roboti bušači“ samostalno rade u oknima za liftove - i to rade mnogo brže nego što to uspeva ljudska radna snaga.

Jednostavni a naporni poslovi, oni koji se stalno ponavljaju, mogli bi uskoro biti u rukama robota. A upravo većinu takvih poslova u zapadnim zemljama obavljaju radnici koji dolaze sa Istoka, pa tako i iz Srbije. Famozna „bauštela“ decenijama je najzastupljeniji posao koji veliki broj ljudi iz Srbije obavlja u inostranstvu i njime hrani porodice, ali i šalje doznake u otadžbinu.

Njih robotizacija tog posla može da plaši, a ona je već počela, na primer u Švajcarskoj. Radove na konstrukcijama od čelika preuzimaju roboti, jer rade se poslednja testiranja za novu generaciju „sa osećajem za posao“ koja bi trebalo da se uskoro pojavi na gradilištima.

Prodor robota izgleda nezadrživ, ali ne treba očekivati da će stvar već sutra da se preokrene i da će gradilišta ostati bez radnika.

- To je spor proces, ali se ipak odvija – kaže Urs Puntir iz firme „Šindler“, koja uvodi robote u građevinarstvo.

Gazdama bolji pas nego čovek

„Robopas“ košta koliko i automobil srednje klase, ali je investicija koja se brzo isplati, kažu građevinske firme. Ne znaju za vrućinu, hladnoću, kraj radnog vremena, pauzu, bolovanje… I naravno, ne traže povišicu, konstatuje „Dojče vele“.

Roboti gradnju čine bržom i jeftinijom, a dodatno omogućavaju da se sve više delova proizvede u fabrikama pre ugradnje na gradilištu.

- Ne radi se o tome da budu brži ili bolji od čoveka. Naprosto, to je mogućnost da se osigura model sa najmanje odstupanja kod izvršavanja zadataka. Naši roboti rade na zavarivanju čelične armature za građevinske konstrukcije. Algoritam određuje silu pritiska i dozira je koliko je potrebno - kaže konstruktor robota Amar Mirjan.

Screenshot: Deutsche Welle
Jeftiniji i brži: Roboti u oknima liftova

 

Međutim, pojava robota u građevinarstvu, kao i u drugim oblastima, ne znači neminovno da neće biti posla za ljude, kažu stručnjaci.

- Aktivnosti će se promeniti, ali radna mesta za ljude neće nestati. Potražnja za radnicima je velika, toliko velika da ju je nemoguće zadovoljiti. Nalazimo se u prelomnom trenutku koji je zanimljiv, jer tamo gde je to moguće ostavlja se mogućnost da radnici rade paralelno sa robotima i da donekle obavljaju lakše poslove u fabrikama za proizvođenju građevinskih komponenti - kaže Jan Miške iz konsultantske kuće „Mekinsi“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike