Menja se način zapošljavanja stranaca u Srbiji

10.12.2022

08:22

0

Vlada Srbije formirala je radnu grupu čiji je zadatak da do 13. januara predloži kako inovirati zakonsku regulativu o strancima i njihovom zapošljavanju

Menja se način zapošljavanja stranaca u Srbiji
Ilustracija - Copyright Pixabay

Vlada Srbije sprema predlog izmena propisa koji se tiču zapošljavanja stranaca. Formirana je radna grupu čiji je zadatak da do 13. januara predloži kako inovirati zakonsku regulativu o strancima i njihovom zapošljavanju.

U odluci objavljenoj u „Službenom glasniku“ navodi se da će ta grupa pripremiti nacrte izmena i dopuna Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca, ili novi tekst ta dva propisa.

Prethodno grupa će izvršiti analizu postojeće regulative u ta dva zakona. Radnu grupu vode Nenad Paunović iz kabineta premijerke i Danijel Nikolić iz generalnog sekretarijata Vlade Srbije, a među članovima su ministri građevinarstva Goran Vesić i nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović.

U dvadesetosmočlanoj grupi je još četvoro iz kabineta predsednika Vlade Srbije, te 11 predstavnika MUP-a.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina povećan broj stranaca, koji uglavnom rade na bazičnim poslovima u građevinarstvu a bilo je najava da će stiči i vozači za transportni sektor.

Takođe, u 2022. godini primetan je veliki broj visokotehnološki obučenih stranaca koji stižu da rade u međunarodne kompanije u Srbiji, kao i građana Rusije i Ukrajine iz IT sektora, koji su izbegli pred ratom te dve zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike