Sređen katastar donosi rast BDP-a od sedam odsto

20.02.2023

08:53

0

Srbija je u reformi od 2015. planirala da se za projekat sređivanja zemljišne administracije potroši 50 miliona evra, a očekuje da se završi do 2025.

Sređen katastar donosi rast BDP-a od sedam odsto
Republički geodetski zavod - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Potpunim sređivanjem katastra nepokretnosti procenjuje se da bi se BDP Srbije povećao za više od sedam odsto na državnom nivou i preko 15 procenata u građevinskom sektoru, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Kako se navodi, Srbija je u reformi od 2015. godine planirala da se za projekat sređivanja zemljišne administracije potroši 50 miliona evra, a očekuje da se završi do 2025. godine. Sređivanje imovinskog stanja u Srbiji poboljšalo je bezbednost nad vlasništvom na nepokretnostima, što je povećalo sigurnost u ulaganje u Srbiju, navodi RGZ.

Kako ističu, Srbija se našla u fokusu UNGGM-a nakon što je njen katastarski sistem proglašen primerom dobre prakse. U Srbiji je u toku digitalizacija katastarskog sistema, a Republički geodetski zavod (RGZ) je proglašen institucijom sa dobrom praksom po oceni UN-a.

RGZ navodi da je u poslednjih šest meseci, Srbija ugostila četiri strane delegacije na visokom nivou kako bi se upoznale sa radom srpskog katastra i razmenile iskustva. Zahvaljujući takvom pristupu Vlade Srbije dat je doprinos povećanju broja stranih investicija i porast cena nekretnina na tržištu.

Ovo priznanje dolazi u vreme kada Hrvatska pokreće projekat vredan 390 miliona evra sa ciljem da sredi svoj katastar. Kako navode hrvatski mediji, ovaj projekat bi trebalo da značajno doprinese transparentnosti i efikasnosti sistema, što bi moglo privući strane investicije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike