Kako da se spreče prevare sa stanovima: RGZ predlaže izdavanje garancije

26.07.2022

09:50

0

Republički geodetski zavod predlaže da radi veće sigurnosti u kupovini nekretnina ima mogućnost izdavanja dokumenta zvanične garancije za buidući upis nepokretnosti u katastar

Kako da se spreče prevare sa stanovima: RGZ predlaže izdavanje garancije
katastar - Copyright Profimedia

Zvanična garancija bi predstavljala dodatno obezbeđenje potencijalnim kupcima kada je reč o upisu prava i obima prava nad nepokretnostima u katastar.

To je za Tanjug rekao načelnik Odeljenja za drugostepeni postupak u Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), Miloš Bjelanović, i dodao da je Vladi Srbije već upućen zvaničan predlog.

Bjelanović je dodao da pojedini građani svesno preuzimaju rizike prilikom kupovine stanova, ali i da većina želi apsolutnu sigurnost.

- Za njih smo spremni da pružimo uslugu tog servisa, a to je da se prvo obraća katastru i od nas dobija jednu vrstu dokumenta, u elektronskoj formi u odgovarajućem obliku koji posle može da se inkorporira u ugovor. To je dokument koji istovremeno predstavlja garanciju da će biti upisan sa tačno određenim pravima na stanu, objektu i na zemljištu - rekao je Bjelanović.

Dodatno, kaže, takav dokument predstavlja i određenu vrstu rezervacije prvenstva upisa.

- Izdavanjem garancije RGZ vi dobijate i rezervaciju prvenstva upisa u periodu od momenta kada se garancija izda pa do momenta kada bi sa tom garancijom otišli kod notara, da overite ugovor pa taj ugovor dođe do katastra. U tom periodu je baza zaključana i ne može da dođe do nekih promena koje bi vam kasnije otežale upis - objasnio je Bjelanović.

Potrebna usaglašenost svih u sistemu

On je dodao i da je RGZ tehnički u potpunosti spreman za pružanje ove usluge, ali da je potrebno i usaglašavanje drugih faktora koji su uključeni u sistem upisa nepokretnosti, kao što su javni beležnici, nadležna ministarstva i drugi.

- RGZ je apsolutno spreman, mi smo ovo dobro promislili. U pitanju je jedan servis, jedna usluga koju smo u stanju tehnički da pružzimo. Naravno, pošto mi nismo sami u sistemu upisa, tu su mnogi drugi faktori kao što su javni beležnici, nadležna ministarstva i tako dalje. Ukoliko bi se svi bitni faktori usaglasili, verujem da bi mogli kroz odgovarajuće izmene propisa da dođemo do toga da građani mogu da koriste ovaj servis - rekao je Bjelanović Tanjugu.

Naglasio je da bi usvajanje navedenog predloga i sama garancija zaštitila prvenstveno kupce, ali svakako i sve učesnike u prometu nepokretnosti.

Iz RGZ su, nakon nedavnog problema sa investitorima u beogradskom naselju Mirijevo i duple prodaje 12 stanova, poručili da korišćenje podataka Katastra garantuje sigurnu kupovinu i da svako prometovanje nepokretnosti koja nije upisana u katastar predstavlja rizik.

Kako su istakli, u situacijama kada kupac procenjuje rizik kupovine, najvažniji instrument i mehanizam kontrole koji država pruža je Katastar nepokretnosti.

Usvajanje pomenutog predloga odnosno mogućnost izdavanja garancije za budući upis predstavljao bi korak dalje i omogućio proveru mogućeg upisa prava i obima prava nad nepokretnostima i pre overe kupoprodajnog ugovora.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike