Koje to kompanije i na kom području kopaju zlato po Srbiji

31.01.2023

06:35

0

Autor: S. G.

Na lokalitetu Čoka rakita kod Žagubice pronađeno je nedavno bogato ležište zlata

Koje to kompanije i na kom području kopaju zlato po Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nedavno objavljena vest da je na lokalitetu Čoka rakita kod Žagubice pronađeno bogato ležište zlata, kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, podstakla je znatiželju građana Srbije o rudnim potencijalima naše zemlje, a pre svega ovog plemenitog metala.

Podsetimo, nalazište zlata otkriveno je na oko tri kilometra jugoistočno od "Projekta zlata Timok“, a preliminarni rezultati ispitivanja pokazali su da je moguće proizvesti koncentrat zlata sa ukupnim iskorišćenjem većim od 93 odsto.

Nije čisto zlato, ali...

U Ministarstvu rudarstva i energetike otkrili su za 24sedam da trenutno u našoj zemlji čak 16 kompanija obavlja geološka istraživanja zlata, a ovu rudu za sada kopaju tri firme, i to "Ziđin mining“ i "Ziđin koper“ u Boru i "Rudnik Lece" u blizini Medveđe.

Kako su naveli, najznačajnije kompanije koje trenutno obavljaju eksploataciju ruda koje u svom sastavu imaju i zlato kao prateći metal su "Ziđin mining“ na ležištu "Čukaru peki“, a radi se o rudama bakra i zlata, zatim "Ziđin koper“ na ležištima "Veliki krivelj“, "Borska reka“, "Cerovo“, "Čoka marin“, "Depo šljake“ u Boru, kao i Severni i Južni revir u Majdanpeku. Tu se kopaju rude bakra, zlata i srebra.

Takođe, Rudnik Lece ima ležišta "Jezerina“ i "Šuta rasovača“, kao i ležište tehnogene sirovine, a eksploatišu rude olova, cinka, zlata i srebra.

- Najznačajnija nalazišta zlata su u rudnim poljima Bora, Majdanpeka, Velikog krivelja, Cerova, Čukaru peki, kao i pojavama u Malom krivelju, Tilva njagra, Crnom vrhu, Vlaole-jasikovo, Gradišta, Savinca, Rogozne, Tulara-kiseljak, Đavolje varoši, dok su sekundarne koncentracije zlata konstatovane na području Deli jovana – navode u resornom ministarstvu.

Na području Timočkog magmatskog kompleksa, kako dodaju, zlato se pojavljuje kao vodeća komponenta kvarcno-zlatonosnih ležišta, u zoni Blagojev kamen, i aluvijalnih nanosa - Pek, Trgoviški timok, Rasina...

Gde su najznačajnije količine?

U Ministarstvu rudarstva objašnjavaju da se zlato najčešće javlja u asocijaciji sa drugim metalima, i to bakra, srebra, olova, cinka, gvožđa i slično.

- Procentualni sadržaj zlata u ovim rudama je različit od ležišta do ležišta. Trenutno najznačajnije količine zlata se nalaze u okviru ležišta rude bakra i zlata "Čukaru peki“ sa sadržajem zlata od 0,52 do 1,84 grama po toni, koje eksploatiše kompanija „Ziđin mining“ i okviru ležišta rude bakra i zlata kompanije „Ziđin kuper“ bivšeg RTB –Bora, od kojih bi istakli ležište „Borska jama“ sa sadržajem zlata 0,84 grama po toni i „Čoka marin“ sa sadržajem 5,9 grama – kažu za 24sedam u resornom ministarstvu.

Oni dodaju da se i značajno ležište olovo-cinkane rude nalazi u opštini Medveđa u Rudniku Lece (ležišta Šuta risovača i Jezerine) sa prosečnim sadržajem zlata od 3,17 grama po toni.

Profimedia
 

- Republika Srbija u ovom trenutku već ima značajnu korist od eksploatacije postojećih ležišta koja pored drugih primarnih metala kao što su bakar, olovo i cink, sadrže i zlato kao prateći metal. Kompanije koje se već bave eksploatacijom, pripremom i preradom ruda koje sadrže zlato značajno utiču na razvoj opština i regiona, zapošljavanje, BDP, rast industrijske proizvodnje, a značajna sredstva izdvajaju za naknadu za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina, kao i druge poreze koje su u obavezi da plaćaju prema zakonima Republike Srbije – naglašavaju u Ministarstvu rudarstva.

Svaki novi rudnik, kako kažu, obezbeđuje dodatnu vrednost i rast prethodno navedenih parametara, a posebno uvažavajući činjenicu da su rudarski projekti multidisciplinarni, te da pored direktno zaposlenih, indirektno uključuju tri do četiri puta veći broj angažovanih radnika.

Ko sve i gde istražuje nalazišta zlata

Kompanija                                                         Lokaliteti

Konstantin Resources, Beograd        Neresnica, Pribojska goleš, Brodica, Čačak, Duškovci, Duškovci istok, Kupinova glava, Kučaj

Golden Age Resources, Beograd      Crnoštica, Makovište, Brod, Đake sever

Tara Gold, Beograd                            Golubac, Antina čuka, Đulica, Garvanuša

Zlatna reka resources, Beograd       Šanac, Zlatni kamen, Pasji potok, Leča

DPM Avala, Beograd                                             Ždrelo, Umka

Idera Mineral Resources Exploration, Beograd       Resen, Gornja Ržana

Medgold istraživanja, Beograd                       Žuti kamen, Donje tlamino

Appalachian Resources Balkan, Beograd        Severni deo Deli Jovana

Serbia Zijin Copper, Bor                                         Čoka marin

Aurelius Exploration, Ljig                                      Voluja-Debeli lug

Calico Metals, Beograd                                           Homolje

Crni Vrh Resources, Beograd                                Čoka rakita

Dunav minerals, Beograd                                       Degrmen

Metalfer Boranja, Sremska Mitrovica                      Takovo

Metalfer Polimetals, Sremska Mitrovica                  Stublo

Mineral Grupa, Beograd                                         Miranovac

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike