Pronađeno novo nalazište zlata u Srbiji! Vučić otkrio: Jedno je od najvećih u svetu

23.01.2023

20:18

0

Autor: M. Vu.

Našli smo još jedno mesto u Srbiji gde ima više zlata nego u Žagubici, i to je jedno među prvih 100 nalazišta zlata u svetu, saopštio je predsednik Srbije

Pronađeno novo nalazište zlata u Srbiji! Vučić otkrio: Jedno je od najvećih u svetu
Ilustracija/Zlatne poluge - Copyright Unsplash

Našli smo još jedno mesto u Srbiji gde ima više zlata nego u Žagubici i to je jedno među prvih 100 nalazišta zlata u svetu - saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


- Zna samo nas dvoje gde je to mesto - naglasio je Vučić tokom obraćanja javnosti, ali je rekao da će narednih dana otkriti ime tog mesta.

Da podsetimo, informaciju o novom nalazištu u Čoka Rakiti zvanično je objavilo Ministarstvo energetike i rudarstva, navodeći da je, po preliminarnim rezultatima, reč o veoma bogatom rudnom blagu iz čijeg bi se čistog koncentrata moglo iskoristiti više od 93 posto ovog plemenitog metala.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Nalazište je oko tri kilometra jugoistočno od „Projekta zlata Timok“, a preliminarni rezultati ispitivanja pokazuju da je moguće proizvesti koncentrat zlata sa ukupnim iskorišćenjem većim od 93 odsto, piše u saopštenju resornog ministarstva.

Zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović je rekao da će biti potrebno nekoliko vekova da sve to zlato bude prerađeno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike