Dolina Timoka bi mogla biti srpski Eldorado: Nalazište zlata Čoka Rakita značajno za celu ekonomiju

20.01.2023

11:54

0

Autor: 24sedam

Ministarka Đedović iznela neke detalje noovotkrivenog nalazišta zlata

Dolina Timoka bi mogla biti srpski Eldorado: Nalazište zlata Čoka Rakita značajno za celu ekonomiju
ilustracija - Copyright Profimedia

Na lokalitetu Čoka Rakita kod Žagubice po svemu sudeći je pronađeno bogato ležište zlata, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike. Nalazište je oko tri kilometra jugoistočno od „Projekta zlata Timok“ a preliminarni rezultati ispitivanja pokazuju da je moguće proizvesti koncentrat zlata sa ukupnim iskorišćenjem većim od 93 odsto, piše u saopštenju resornog ministarstva.

- Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije. Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi - poručila je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović.

Novo ležište dodaje na vrednosti ležištima koja su ranije otkrivena projektom „Timok“, koji se realizuje kanadska kompanija „Dandi prešes mmetals“ a koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

Pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika.

Pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima će se postepeno povećavati sa daljim istraživanjem ali ovo otkriće moglo bi biti značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja celokupnih resursa i rezervi rude zlata u Republici Srbiji, navela je ministarka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike